ZÁHORA, Jakub. Všichni jsme Mínótaury. Existenciální konflikt ve sbírce Naopak Miroslava Holuba. In Dohnal, Josef. Revitalizace hodnot: Umění a literatura V. 1. vyd. Brno: Ústav slavistiky FF MU, Česká asociace slavistů, 2022, 9 s. ISBN 978-80-263-1701-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Všichni jsme Mínótaury. Existenciální konflikt ve sbírce Naopak Miroslava Holuba
Název anglicky We All Are Minotaurs. Existential Conflict in Miroslav Holub’s On the Contrary
Autoři ZÁHORA, Jakub.
Vydání 1. vyd. Brno, Revitalizace hodnot: Umění a literatura V, 9 s. 2022.
Nakladatel Ústav slavistiky FF MU, Česká asociace slavistů
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-263-1701-2
Klíčová slova česky Miroslav Holub, sbírka Naopak, existenciální konflikt, existence, identita, sebeidentifikace, interpretace
Klíčová slova anglicky Miroslav Holub; book On the Contrary; existential conflict; existence; identity; self-identification; interpretation
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Zuzana Urválková, Ph.D., učo 6750. Změněno: 22. 1. 2023 17:27.
Anotace
V básnické sbírce Miroslava Holuba s názvem Naopak (Mladá fronta, 1982) je kladen důraz na filozofickou a existenciální rovinu a na komplexní život jedince v moderním světě. Skrze řecké mýty – zejména mýtus o Mínótaurovi – se v ní tematizuje problematika identity, sebeidentifikace a (ne)možností svobodné volby. Studie tyto reflexe ve sbírce analyzuje a předkládá interpretaci toho, jakými způsoby je zde vyobrazen existenciální konflikt jedince i společnosti a ztráta smyslu života či kognitivních funkcí.
Anotace anglicky
The book of poems On the Contrary (Naopak, 1982) by Miroslav Holub is mainly philosophically and existentially focused on a life of a human in modern world. Using Greek myths (particularly the myth of Minotaur) it thematizes problems of identity, self-identification and (im)possible freedom of choice. The study aims to describe these reflections and to interpretively demonstrate variety of their applications to the theme of 1) existential conflict of individual and/or society and 2) loss of meaning in life and basic cognitive functions.
Návaznosti
MUNI/A/1386/2021, interní kód MUNázev: Literatura a kultura v intermediálních a interkulturních souvislostech (Akronym: LKIIS)
Investor: Masarykova univerzita, Literatura a kultura v intermediálních a interkulturních souvislostech
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 01:23