BĚLKA, Luboš. First Czechoslovaks in Lhasa in 1954 : Tibet through the Red Box. In 16th International Seminar, Association for Tibetan Studies, 3-9 July, Prague, Czech Republic. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název First Czechoslovaks in Lhasa in 1954 : Tibet through the Red Box
Název česky První Čechoslováci ve Lhase v roce 1954 : Tibet, tajemství červené krabičky
Autoři BĚLKA, Luboš.
Vydání 16th International Seminar, Association for Tibetan Studies, 3-9 July, Prague, Czech Republic, 2022.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky První Čechoslováci ve Lhase 1954; Vladimír Sís; Petr Sís; Tibet, tajemství červené krabičky
Klíčová slova anglicky Czechoslovaks in Lhasa in 1954; Vladimír Sís; Petr Sís; Tibet: Through the Red Box
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Ivona Vrzalová, učo 361753. Změněno: 7. 2. 2023 10:55.
Anotace
The filmmakers Vladimír Sís and Josef Vaniš stayed in Lhasa from 29 November 1954 to 2 January 1955. In Tibet, as army filmmakers, they made an hour-long color co-production film with Chinese colleagues about the construction of the Southern Highway. The film was completed in 1956 and screened in Czechoslovakia and elsewhere under the title The Road Leads to Tibet. An important, hitherto unknown literary testimony of the entire stay in China are the very detailed personal diaries, found in the family archives, which both travelers kept and which have not been published yet. It is a text of about seven hundred pages. Sís's eldest son, the world-renowned artist and author of children's (and adult) books, Peter, was between four and six years old during his father's Tibetan expedition. He put his memories of that time, as well as later conversations with his father, reading the aforementioned travel diary together, looking at photographs, etc., into his book Tibet: Through the Red Box, which has been published in many languages and won several awards. This paper compares the son's book and the father's diary in a historical context. The son's artistic conception of his father's visit to Tibet, in confrontation with the reality of the time, as well as the travel diary and other source material, provides a new testimony to the image of Tibet more than four decades later.
Anotace česky
Filmaři Vladimír Sís a Josef Vaniš pobývali ve Lhase od 29. listopadu 1954 do 2. ledna 1955. V Tibetu jako armádní filmaři natočili s čínskými kolegy hodinový barevný koprodukční film o stavbě Jižní magistrály. Film byl dokončen v roce 1956 a promítán v Československu i jinde pod názvem Cesta vede do Tibetu. Významným, dosud neznámým literárním svědectvím o celém pobytu v Číně jsou velmi podrobné osobní deníky, nalezené v rodinných archivech, které si oba cestovatelé vedli a které dosud nebyly publikovány. Jedná se o text o rozsahu zhruba sedmi set stran. Sísovu nejstaršímu synovi, světoznámému výtvarníkovi a autorovi knih pro děti (i dospělé) Petrovi, bylo v době otcovy tibetské výpravy čtyři až šest let. Své vzpomínky na tu dobu, stejně jako pozdější rozhovory s otcem, společné čtení zmíněného cestovního deníku, prohlížení fotografií atd. vložil do knihy Tibet: Tajemství červené krabičky, která vyšla v mnoha jazycích a získala několik ocenění. Tento příspěvek porovnává synovu knihu a otcův deník v historickém kontextu. Synovo umělecké pojetí otcovy návštěvy Tibetu v konfrontaci s dobovou realitou, stejně jako cestovní deník a další pramenný materiál, přináší nové svědectví o obrazu Tibetu po více než čtyřiceti letech.
Návaznosti
MUNI/A/1377/2021, interní kód MUNázev: Víra a tradice po rozpadu jistot modernity: K antropologii a historiografii po postkolonialismu a postmoderně (Akronym: VITRAROM)
Investor: Masarykova univerzita, Víra a tradice po rozpadu jistot modernity: K antropologii a historiografii po postkolonialismu a postmoderně
VytisknoutZobrazeno: 12. 10. 2024 22:56