PAŘIL, Petr, Marek POLÁŠEK, Michal STRAKA, Barbora LOSKOTOVÁ, Denisa NĚMEJCOVÁ, David VÝRAVSKÝ, Eva HANÁKOVÁ a Světlana ZAHRÁDKOVÁ. Co přináší a odnáší vysychavé řeky aneb průvodce suchozemské hydrobiologie. In Zborník abstraktov XIX. konferencie ČLS a SLS, Bratislava-Devín, Slovensko. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co přináší a odnáší vysychavé řeky aneb průvodce suchozemské hydrobiologie
Název anglicky What drying streams bring and take away alias a guide to the terrestrial hydrobiology
Autoři PAŘIL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Marek POLÁŠEK (203 Česká republika, domácí), Michal STRAKA (203 Česká republika, domácí), Barbora LOSKOTOVÁ (203 Česká republika, domácí), Denisa NĚMEJCOVÁ (203 Česká republika), David VÝRAVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Eva HANÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Světlana ZAHRÁDKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Zborník abstraktov XIX. konferencie ČLS a SLS, Bratislava-Devín, Slovensko, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 10617 Marine biology, freshwater biology, limnology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00126443
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky vysychání toků; vodní bezobratlí; klimatická změna
Klíčová slova anglicky stream drying; biota; aquatic macroinvertebrates; climate change
Změnil Změnila: Mgr. Bc. Barbora Loskotová, Ph.D., učo 263064. Změněno: 17. 8. 2022 14:27.
Anotace
Vysychavé potoky, a dokonce i řeky, se stávají stále běžnější součástí české krajiny, která nejen díky klimatické změně, ale i s regulací toků a změnou stavu povodí pomalu zapomíná na období vodního blahobytu. Kromě rostoucí lidské spotřeby vody do hry vstupuje i řada přírodních aktérů jako pro vysychání nepříznivý geologický podklad, geomorfologie, stav břehových porostů či rostoucí teplota a s ní související výpar. K neblahým koncům přispíváme také znečišťováním toků, odvodňováním krajiny nebo „dobře míněnými“ aktivitami jako jsou technicistní regulace nebo nevhodně budované rybníky. Koktejl příčin a následků pak spěje ke stále častějším a obtížně predikovatelným suchým epizodám, které se někdy objevují už na jaře nebo se naopak protahují do zimních měsíců. Kumulativní efekt sucha se tak často přenáší na další sezónu, což vede nejen k prodlužování suchých období, ale i k zintenzivnění jejich dopadů. Nad vyschlými koryty tak pomalu přebírají vládu suchozemské organismy, které jsou schopny uprázdněný prostor rychle kolonizovat a vytěžit. Nemusí to přitom být jen suchozemští bezobratlí predátoři či dokonce velcí obratlovci, hledající v korytech potravu ale i koridory nabízející snazší migraci. Rychlou kolonizací obnaženého dna reagují i cévnaté suchozemské rostliny z okolní krajiny, efektivně využívající prázdnou niku. Vyschlé koryto není „spálenou zemí“ ani pro vodní organismy, které v něm dokážou úspěšně přežívat, pokud jim v tom nebrání například výrazné znečištění, poškozená morfologie toku nebo podzimní vymrzání vyschlých toků, někdy spojené s umělým zasněžováním. Mnohé organismy, které jsou během sucha nuceny zasažený úsek opustit, se sice po znovuzaplavení rychle vracejí (bezobratlí, ryby, řasy), nicméně prodlužující se epizody vyschnutí zkracují dobu fungování těchto vodních habitatů. Dlouhodobě zde přežijí jen nejlépe přizpůsobené rezistentní druhy nebo ty, které se dokážou pružně vracet. Budoucnost je sice nejistá, ale s vysokou pravděpodobností přinese extrémní hydrologické situace, které nenávratně odnesou nepřizpůsobivé druhy (včetně těch co managují vodu v krajině) daleko po proudu času, odkud už se nemusí nikdy vrátit. Podpořeno projektem Horizon 2020 – DRYVER (869226).
Anotace anglicky
Plenary lecture on the Czech and Slovak limnological conferece presenting results of long term research of intermitent streams in cetral Europe and the consequences of climate change in river networks.
Návaznosti
869226, interní kód MUNázev: Securing biodiversity, functional integrity and ecosystem services in DRYing rivER networks (Akronym: DRYvER)
Investor: Evropská unie, Securing biodiversity, functional integrity and ecosystem services in DRYing rivER networks, Climate action, environment, resource efficiency and raw materials (Societal Challenges)
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 18:48