TAUCHEN, Jaromír. …a chtěl bych to všechno znovu. Filozofické vypořádání s pesimistickým světovým názorem. 2., doplněné a upravené vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2022, 293 s. ISBN 978-80-280-0077-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název …a chtěl bych to všechno znovu. Filozofické vypořádání s pesimistickým světovým názorem
Název česky …a chtěl bych to všechno znovu. Filozofické vypořádání s pesimistickým světovým názorem
Název anglicky ...and I would like it all again. Philosophical settlement with a pessimistic world view
Autoři TAUCHEN, Jaromír.
Vydání 2., doplněné a upravené vyd. Brno, 293 s. 2022.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-280-0077-6
Klíčová slova česky Vladimír Kubeš; právní filozofie; právní věda; občanské právo; Právnická fakulta MU
Klíčová slova anglicky Vladimír Kubeš; legal philosophy; legal science; civil law; Faculty of Law, Masaryk University
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 22. 8. 2022 11:12.
Anotace
Vladimír Kubeš (1908–1988) byl profesorem občanského práva a právní filozofie na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a patřil k nejvýznamnějším představitelům druhé generace brněnské normativní právní školy. Vladimíra Kubeše zasáhly všechny politické události dvacátého století a jeho rozsáhlé dílo zůstává dodnes nedoceněné. Řadu svých knih a odborných článků totiž publikoval většinou v němčině a v zahraničí, protože v socialistickém Československu vyjít nemohly. Kubešovy paměti s názvem „… a chtěl bych to všechno znovu“ vycházejí po dlouhých třiceti letech v druhém doplněném vydání. Čtenář dostává možnost nahlédnout nejen do Kubešova rodinného a soukromého života a do poměrů a vztahů panujících v meziválečném období na brněnské právnické fakultě, ale i do způsobu fungování komise pro přípravu nové poválečné ústavy a do událostí, které výrazným způsobem zasáhly do Kubešova života. Jednalo se především o jeho „vyakčnění“ z právnické fakulty v únoru 1948, pozdější zatčení a odsouzení v politickém procesu a dlouholeté věznění v jáchymovských uranových dolech. Konec šedesátých let pro Kubeše znamenal možnost vrátit se do akademické sféry a dokonce opět pedagogicky a vědecky působit na brněnské právnické fakultě. O její znovuobnovení se Kubeš v roce 1969 také významně zasloužil. Nastupující normalizace však Kubeše opět uvrhla do nemilosti a znemožnila mu jakoukoli vědeckou či pedagogickou práci. I přesto se Kubeš dokázal prosadit na vídeňské právnické fakultě, kde působil po dobu pěti let jako profesor právní filozofie. Kubeš ve svých pamětech popisuje i svůj profesní a osobní vztah k česko-rakouskému právnímu filozofovi Otovi Weinbergerovi. Ačkoliv do Kubešova života zasáhly nepříznivé životní události a peripetie osudu, nikdy si na ně nestěžoval a v souladu se svým životním optimistickým postojem dal svým pamětem podtitul „filozofické vypořádání s pesimistickým světovým názorem“.
Anotace anglicky
The second edition of Kubeš's memoirs, which were first published in 1994. Today, the original edition has already been dismantled. At that time, however, the entire manuscript was not published. Now the memoirs are published in the full version, provided with proper editorial processing, an editorial introduction, a personal register, photographs and a list of Kubeš's publishing activities.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 01:24