STASTNY, J.., P. MARSIK, J. TAUCHEN, M. BOZIK, A. MASCELLANI, J. HAVLIK, P. LANDA, I. JABLONSKY, Jakub TREML, Petra HERCZOGOVÁ, R. BLEHA, A. SYNYTSYA a P. KLOUCEK. Antioxidant and Anti-Inflammatory Activity of Five Medicinal Mushrooms of the Genus Pleurotus. Antioxidants. Basel: MDPI, 2022, roč. 11, č. 8, s. 1-16. ISSN 2076-3921. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/antiox11081569.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antioxidant and Anti-Inflammatory Activity of Five Medicinal Mushrooms of the Genus Pleurotus
Autoři STASTNY, J.., P. MARSIK, J. TAUCHEN, M. BOZIK, A. MASCELLANI, J. HAVLIK, P. LANDA, I. JABLONSKY, Jakub TREML (203 Česká republika, domácí), Petra HERCZOGOVÁ (703 Slovensko, domácí), R. BLEHA, A. SYNYTSYA a P. KLOUCEK (garant).
Vydání Antioxidants, Basel, MDPI, 2022, 2076-3921.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 7.000
Kód RIV RIV/00216224:14160/22:00129822
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/antiox11081569
UT WoS 000846407200001
Klíčová slova anglicky bioactivity; secondary metabolites; oyster mushroom; basidiomycetes; pink oyster mushroom; cyclooxygenase-2; immunomodulatory effect; radical scavenging effect; inflammation; Indian oyster mushroom
Štítky rivok, ÚMF, ÚPL
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Sabina Krejčiříková, učo 383857. Změněno: 4. 5. 2023 15:42.
Anotace
Within the group of higher fungi, edible medicinal mushrooms have a long history of being used as food and in folk medicine. These species contain biologically active substances with many potential beneficial effects on human health. The Pleurotus genus is representative of medicinal mushrooms because Pleurotus ostreatus is one of the most commonly cultivated culinary mushrooms. In our study, we focused on lesser-known species in the genus Pleurotus and measured their antioxidant and anti-inflammatory activity. We prepared extracts of the mushrooms and analyzed them using HPLC−HRMS, GC−MS, and 1H-NMR. Significant differences in biological activities were found among the Pleurotus spp. extracts. A MeOH extract of P. flabellatus was the most active as a radical scavenger with the highest ORAC, while a chloroform extract had significant anti-inflammatory COX-2 activity. The 80% MeOH extract of P. flabellatus contained the highest amounts of ergosterol, ergothioneine, and mannitol. The 80% MeOH extract of P. ostreatus Florida was the most active in the NF-κB inhibition assay and had the highest content of β-glucans (43.3% by dry weight). Given the antioxidant and anti-inflammatory properties of P. flabellatus, the potential therapeutic usefulness of this species is worth evaluating through in-depth investigations and confirmation by clinical trials.
Návaznosti
MUNI/A/1654/2020, interní kód MUNázev: Testování biologické aktivity vybraných přírodních látek in vitro
Investor: Masarykova univerzita, Testování biologické aktivity vybraných přírodních látek in vitro
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 01:20