KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Marie, Eva LÍZNAROVÁ, Pavel NOVÁK, Jan PETRUŽELA, Jana PETRUŽELOVÁ a Martin VAŠÍČEK. Hodnocení biodiverzity mokřadních společenstev po realizaci alternativních managementových opatření na stanovištích lučních mokřadů. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnocení biodiverzity mokřadních společenstev po realizaci alternativních managementových opatření na stanovištích lučních mokřadů
Název anglicky Biodiversity assessment of wetland communities after implementation of alternative management measures in meadow wetland sites
Autoři KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí), Eva LÍZNAROVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavel NOVÁK (203 Česká republika, domácí), Jan PETRUŽELA (203 Česká republika, domácí), Jana PETRUŽELOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Martin VAŠÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Obor 10618 Ecology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00129481
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky environmentální management, biodiverzita, hodnocení biodiverzity, luční mokřady, vlhké louky
Klíčová slova anglicky environmental management; biodiversity; biodiversity assessment; meadow wetlands; wet meadows
Technické parametry Metodika byla zpracována pro Agentura ochrany přírody a krajiny ČR , která je vlastníkem výstupu a má ve své režii její další využití.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 18. 4. 2023 07:47.
Anotace
Nížinné luční mokřady jsou unikátními biotopy, které v krajině plní mnoho ekosystémových služeb a uplatňují se jako významná ohniska biodiverzity. V dnešní době je však většina mokřadních lokalit ohrožena výraznou degradací až zánikem, což vede ke snahám o jejich obnovu a následnou péči vedoucí ke stabilizaci těchto stanovišť. Je však známo, že různě nastavené parametry prováděných opatření, především seče a pastevního managementu, mohou mít na jednotlivé složky mokřadního společenstva různý vliv. Proto je třeba během i po ukončení vlastní realizace managementových opatření provádět průběžné hodnocení celkové biodiverzity mokřadního společenstva, které umožní prováděnou péči optimalizovat a následně vyhodnotit její efekt. K tomu je nezbytné využití systematického a komplexního přístupu umožňujícího kvalitní a standardizované posouzení celkového efektu realizovaných opatření. Ačkoliv pro různé skupiny rostlin a živočichů jsou dílčí metodiky jejich monitoringu dostupné (viz kap. 8.2) a z jejich principů lze vycházet i při plánování monitoringu mokřadních společenstev, mnohé z nich se zaměřují na monitoring sušších biotopů (například metodiky pro monitoring různých skupin členovců). Právě mokřadní stanoviště však v mnoha ohledech vyžadují specifický přístup k monitoringu přizpůsobený podmáčenosti území a dynamickým hydrologickým poměrům. Současně chybí komplexní metodika pro systematické hodnocení vlivu managementových opatření na biodiverzitu na úrovni celého mokřadního společenstva, včetně experimentálního srovnání ploch s realizovanými opatřeními a kontrolních bezzásahových ploch v rámci jedné lokality. Její vytvoření se tak stalo jedním z hlavních cílů projektu podpořeného Technologickou agenturou České republiky v rámci 5. veřejné soutěže Programu ZÉTA s názvem „Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu“. Tento dokument tedy popisuje metodiku hodnocení biodiverzity mokřadního společenstva včetně malých vodních ploch po realizaci managementových opatření. Metodika je klasifikována jako druh výsledku NmetS – Metodiky schválené příslušným orgánem státní správy, do jehož kompetence daná problematika spadá, a je závazným výsledkem výše uvedeného projektu.
Anotace anglicky
Lowland meadow wetlands are unique biotopes that perform many ecosystem functions in the landscape services and are used as important biodiversity hotspots. Nowadays, however, most wetlands are threatened with significant degradation and even extinction, leading to efforts to restore and subsequently maintain them, resulting in the stabilization of these habitats. However, it is well known that differently set parameters of implemented actions, especially mowing and grazing management, can have different effects on individual components of the wetland community. The methodology presents best practices suitable for ongoing assessment of the overall biodiversity of the wetland community, the application of which allows for optimization of management and subsequent evaluation of its impact.
Návaznosti
TJ04000145, projekt VaVNázev: Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu (Akronym: Wetland management)
Investor: Technologická agentura ČR, Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 17:07