BÍL, Michal a Tomáš BARTONIČKA. Zvířata na silnicích. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita : Centrum dopravního výzkumu v.v.i., 2022, 209 s. ISBN 978-80-210-9933-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zvířata na silnicích
Název anglicky Animals on the roads
Autoři BÍL, Michal (garant) a Tomáš BARTONIČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, 209 s. 2022.
Nakladatel Masarykova univerzita : Centrum dopravního výzkumu v.v.i.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 10613 Zoology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00126535
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-9933-3
Klíčová slova česky divoká zvířata; dopravní nehody; migrace živočichů; dopravní úrazy
Klíčová slova anglicky wild animals; transportation accidents; animal migration; traffic injuries
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jarošová, DiS., učo 205746. Změněno: 29. 8. 2022 14:37.
Anotace
Naše společnost je neustále v pohybu a silniční doprava je jednou z nejrozšířenějších lidských činností posledních let. V důsledku pohybu dopravních prostředků však dochází k mnoha nepříjemným střetům, mezi vozidly samotnými, ale také s volně žijícími živočichy. Silnice v celosvětovém měřítku totiž často přetínají trasy přirozeného pohybu zvířat, která potom nemají jinou možnost, než se je pokoušet překonávat. V naprosté většině případů jsou odkázána pouze na své smysly a instinkty, aby se bezpečně dostala na opačnou stranu komunikace. Jedná se však o velmi riskantní počínání a následkem těchto kolizí hynou miliony živočichů denně. Jak významným problémem pro člověka střety se zvířaty vůbec jsou? Kdy a kde ke střetům dochází nejčastěji? Jaké jsou následky střetů pro posádky vozidel? Kde končí a k čemu jsou dále využívána těla uhynulých zvířat? Jaká existují řešení tohoto problému? Odpovědi najdete uvnitř této knihy.
Anotace anglicky
Our society is constantly on the move, and road transport is one of the most widespread human activities in recent years. However, as a result of the movement of means of transport, there are many unpleasant collisions, between the vehicles themselves, but also with wild animals. Roads on a global scale often cross the routes of natural movement of animals, which then have no other choice but to try to cross them. In the vast majority of cases, they rely only on their senses and instincts to get safely to the other side of the communication. However, this is a very risky practice and millions of animals die daily as a result of these collisions. How significant a problem are conflicts with animals for humans? When and where do clashes occur most often? What are the consequences of collisions for vehicle crews? Where do they end up and what are the bodies of dead animals used for? What are the solutions to this problem? You will find the answers inside this book.
VytisknoutZobrazeno: 28. 7. 2024 03:15