HASIL, Stanislav. Z nepřítele spojencem. In Speciá II. světová : Špionážní operace. Brno: Extra publishing, 2022, s. 92-95. Speciá II. světová. ISBN 978-80-7525-491-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Z nepřítele spojencem
Název česky Z nepřítele spojencem
Název anglicky Enemy to ally
Autoři HASIL, Stanislav.
Vydání Brno, Speciá II. světová : Špionážní operace, od s. 92-95, 4 s. Speciá II. světová, 2022.
Nakladatel Extra publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7525-491-7
ISSN 1805-0298
Klíčová slova česky světová válka; špionáž; Barbie; Gehlen; Hilger; Bolschwing
Klíčová slova anglicky word war; spycraft; Barbie; Gehlen; Hilger; Bolschwing
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 29. 8. 2022 19:08.
Anotace
V roce kapitulací Třetí říše v Evropě a Japonska v Asii a Pacifiku skončila největší válka dějin lidstva. Většina světové populace to uvítala různými proklamacemi, že žádná další už nebude. Většina. Několik klíčových aktérů si však uvědomovalo, že další na řadě, a možná už dost brzy, bude válka ideologií. A zatímco se političtí představitelé čtveřice vítězných velmocí, Británie, Francie, SSSR a USA, stále tvářili jako blízcí přátelé, tak v podhoubí jejich zpravodajských služeb se postupně rozjížděli přípravy na neuvěřitelné čtyři dekády špionáže, státních převratů, jaderného zastrašování a velmi brutálního šíření „správného“ světonázoru.
Anotace anglicky
In the year of the surrender of the Third Reich in Europe and Japan in Asia and the Pacific, the greatest war in human history ended. Most of the world's population greeted it with various proclamations that there would be no more. Most. However, a few key players were aware that next up, and perhaps soon enough, would be a war of ideologies. And while the political leaders of the quartet of victorious powers, Britain, France, the USSR and the USA, still pretended to be close friends, in the underbelly of their intelligence services, preparations were gradually being set in motion for an incredible four decades of espionage, coups, nuclear intimidation and the very brutal dissemination of the 'correct' worldview.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 03:34