ŠUBERT, Jan, Jozef KOLÁŘ a Jozef ČIŽMÁRIK. Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu. Česká a slovenská farmacie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2022, roč. 71, č. 4, s. 127-134. ISSN 1210-7816. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CSF2022-4-127.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Barevnost a obsah některých biologicky aktivních látek v medu
Název anglicky Colour and content of some biologically active substances in honey
Autoři ŠUBERT, Jan (garant), Jozef KOLÁŘ (203 Česká republika, domácí) a Jozef ČIŽMÁRIK.
Vydání Česká a slovenská farmacie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2022, 1210-7816.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14160/22:00126541
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CSF2022-4-127
Klíčová slova česky med; biologicky aktivní látky; měření barevnosti; korelace
Klíčová slova anglicky honey; biologically active substances; colour measurement; correlation
Štítky ÚAF
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., učo 245375. Změněno: 9. 3. 2023 21:18.
Anotace
Příspěvek upozorňuje na korelace mezi výsledky instrumentálního měření barevnosti a obsahem některých biologicky aktivních organických látek (zejména fenolů a flavonoidů) v medu. Dostatečně těsné korelace mohou vést k vývoji postupů pro rychlé stanovení obsahu těchto látek v medu měřením barevnosti bez nutnosti náročnější úpravy vzorků.
Anotace anglicky
This paper highlights the correlations between instrumental measurements of colour and the content of some biologically active organic compounds (especially phenolics and flavonoids) in honey. Sufficiently close correlations may lead to the development of procedures for rapid determination of the content of these substances in honey by colour measurement without the need for more demanding sample preparation.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:20