k 2022

Cumys consumption in the perspective of 13th-century Franciscan friars among the Mongols

VALTROVÁ, Jana

Základní údaje

Originální název

Cumys consumption in the perspective of 13th-century Franciscan friars among the Mongols

Název česky

Náhledy františkánů na konzumaci kumysu mezi Mongoly ve 13. století

Autoři

Vydání

24th Biennial conference of the European Association for the Chines Studies, 24 - 27 August 2022, Palacký University Olomouc, Czech Republic, 2022

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

60304 Religious studies

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

Klíčová slova česky

kumys; křesťanské misie; františkáni; Mongolská říše

Klíčová slova anglicky

cumys; Christian missions; Franciscans; Mongol empire

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 5. 2. 2023 12:28, Mgr. Ivona Vrzalová

Anotace

V originále

Franciscan friars travelling to the Mongols in the 13th century, namely John of Carpini and William Rubruck, refer to various troubles connected to the food supply, its quality and food cultures among the Mongols. Among the issues that complicated the physical health and social position of the friars was the question of the consumption of cumys. This beverage consisting of fermented mare´s milk, was one of the essential items for nutrition among the nomadic people in the steppe. At the same time, it played a central role in the social life of the Mongols and their interaction with foreigners. However, it also carried specific cultural and religious meanings. As a food used in Mongolian tradition for ritual libations, cumys was tabooed by Russian Christians. The paper focuses on the question of the friarsʼ attitudes towards cumys and its possible consequences for the success of their missionary endeavours.

Česky

Františkáni cestující k Mongolům ve 13. století, jmenovitě Jan z Plano Carpini a Vilém Rubruk, se zmiňují o různých potížích spojených se zásobováním potravinami, jejich kvalitou a kulturou stravování u Mongolů. Mezi problémy, které komplikovaly fyzické zdraví a sociální postavení mnichů, patřila otázka konzumace kumysu. Tento nápoj z kvašeného kobylího mléka byl jedním ze základních prvků výživy kočovných obyvatel stepí. Zároveň hrál ústřední roli ve společenském životě Mongolů a jejich interakci s cizinci. Nesl však také specifické kulturní a náboženské významy. Jako potravina používaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám byl kumys tabuizován ruskými křesťany. Příspěvek se zaměřuje na otázku postoje mnichů ke kumysu a jeho možných důsledků pro úspěch jejich misijního úsilí.

Návaznosti

MUNI/A/1377/2021, interní kód MU
Název: Víra a tradice po rozpadu jistot modernity: K antropologii a historiografii po postkolonialismu a postmoderně (Akronym: VITRAROM)
Investor: Masarykova univerzita, Víra a tradice po rozpadu jistot modernity: K antropologii a historiografii po postkolonialismu a postmoderně