2022
Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla
DANĚK, PetrZákladní údaje
Originální název
Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla
Název anglicky
From the fastfood to the garden: cultivation of taste in the spaces of food
Autoři
DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
XXV. Kongres České geografické společnosti a 18. Kongres Slovenskej geografickej spoločnosti, 2022
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
50700 5.7 Social and economic geography
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/22:00129161
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
978-80-244-6178-6
Klíčová slova česky
potravinové alternativy; samozásobitelství; produkce prostoru; Lefebvre; Foucault; kultivace chuti
Klíčová slova anglicky
alternative food networks; food self-provisioning; production of space; Lefebvre; Foucault; cultivation of taste
Změněno: 15. 9. 2022 23:18, RNDr. Petr Daněk, Ph.D.
V originále
Cílem příspěvku je ukázat význam potravinových alternativ při hledání udržitelného, spravedlivějšího a zdravějšího potravinového systému. Použitou metodou je Lefebvrův koncept produkce prostoru a Foucaultova analýza panoptismu, governmentality a jeho koncept heterotopie. Výsledky ukazují na podstatné rozdíly v roli jídla při vytváření různých typů prostoru, a hodnotách, které tyto prostory generují.
Anglicky
The contribution explores the implication of alternative food networks for finding a more sustainable, equitable and healthy food system. Two concepts of relational space are used: Lefebvre s production of space and Foucauldian analysis of panoptic power and governmentality. The results show constitutive differences in the role the food plays in construction of diverse spaces of food, and values, generated by those spaces.
Návaznosti
GA19-10694S, projekt VaV |
|