a 2022

Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla

DANĚK, Petr

Základní údaje

Originální název

Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla

Název anglicky

From the fastfood to the garden: cultivation of taste in the spaces of food

Autoři

DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

XXV. Kongres České geografické společnosti a 18. Kongres Slovenskej geografickej spoločnosti, 2022

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

50700 5.7 Social and economic geography

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14310/22:00129161

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-244-6178-6

Klíčová slova česky

potravinové alternativy; samozásobitelství; produkce prostoru; Lefebvre; Foucault; kultivace chuti

Klíčová slova anglicky

alternative food networks; food self-provisioning; production of space; Lefebvre; Foucault; cultivation of taste
Změněno: 15. 9. 2022 23:18, RNDr. Petr Daněk, Ph.D.

Anotace

V originále

Cílem příspěvku je ukázat význam potravinových alternativ při hledání udržitelného, spravedlivějšího a zdravějšího potravinového systému. Použitou metodou je Lefebvrův koncept produkce prostoru a Foucaultova analýza panoptismu, governmentality a jeho koncept heterotopie. Výsledky ukazují na podstatné rozdíly v roli jídla při vytváření různých typů prostoru, a hodnotách, které tyto prostory generují.

Anglicky

The contribution explores the implication of alternative food networks for finding a more sustainable, equitable and healthy food system. Two concepts of relational space are used: Lefebvre s production of space and Foucauldian analysis of panoptic power and governmentality. The results show constitutive differences in the role the food plays in construction of diverse spaces of food, and values, generated by those spaces.

Návaznosti

GA19-10694S, projekt VaV
Název: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Grantová agentura ČR, Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení