DANĚK, Petr. Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla (From the fastfood to the garden: cultivation of taste in the spaces of food). In XXV. Kongres České geografické společnosti a 18. Kongres Slovenskej geografickej spoločnosti. 2022. ISBN 978-80-244-6178-6. Available from: https://dx.doi.org/10.5507/prf.22.24461786.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla
Name (in English) From the fastfood to the garden: cultivation of taste in the spaces of food
Authors DANĚK, Petr (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition XXV. Kongres České geografické společnosti a 18. Kongres Slovenskej geografickej spoločnosti, 2022.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 50700 5.7 Social and economic geography
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14310/22:00129161
Organization unit Faculty of Science
ISBN 978-80-244-6178-6
Doi http://dx.doi.org/10.5507/prf.22.24461786
Keywords (in Czech) potravinové alternativy; samozásobitelství; produkce prostoru; Lefebvre; Foucault; kultivace chuti
Keywords in English alternative food networks; food self-provisioning; production of space; Lefebvre; Foucault; cultivation of taste
Changed by Changed by: RNDr. Petr Daněk, Ph.D., učo 849. Changed: 15/9/2022 23:18.
Abstract
Cílem příspěvku je ukázat význam potravinových alternativ při hledání udržitelného, spravedlivějšího a zdravějšího potravinového systému. Použitou metodou je Lefebvrův koncept produkce prostoru a Foucaultova analýza panoptismu, governmentality a jeho koncept heterotopie. Výsledky ukazují na podstatné rozdíly v roli jídla při vytváření různých typů prostoru, a hodnotách, které tyto prostory generují.
Abstract (in English)
The contribution explores the implication of alternative food networks for finding a more sustainable, equitable and healthy food system. Two concepts of relational space are used: Lefebvre s production of space and Foucauldian analysis of panoptic power and governmentality. The results show constitutive differences in the role the food plays in construction of diverse spaces of food, and values, generated by those spaces.
Links
GA19-10694S, research and development projectName: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Czech Science Foundation
PrintDisplayed: 21/5/2024 09:31