ŠNEJDRLOVÁ, Jitka. Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea). In Junge Slavistik im Dialog 2022. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)
Název česky Názvy vybraných druhů košťálové zeleniny – zelí (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusta (Brassica oleracea)
Autoři ŠNEJDRLOVÁ, Jitka.
Vydání Junge Slavistik im Dialog 2022, 2022.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; kapusta; zelí; název; etymologie; dialektologie
Klíčová slova anglicky Brassica oleracea convar. capitata; Brassica oleracea; Cabbage; Kale; Name; Etymology; Dialectology
Změnil Změnil: doc. PhDr. Bc. Ondřej Šefčík, Ph.D., učo 7653. Změněno: 5. 1. 2023 11:07.
Anotace
The paper aimed to outline the characteristics and historical origins of the two most widespread species of brassica vegetables - cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and kale (Brassica oleracea). Describe the linguistic development of the names from Old Czech to the present, explain the etymological interpretation of the Czech names, their dialectal and folk forms and describe, at least briefly, with the help of examples of old Czech recipes, the ways of using cabbage and kale, especially in Old Czech and folk cuisine. The enclosed dialect map from the Czech Language Atlas served to complete the knowledge in the field of dialectology.
Anotace česky
Cílem příspěvku bylo nastínit charakteristiku a historický původ dvou nejrozšířenějších druhů košťálové zeleniny – zelí hlávkového (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusty (Brassica oleracea). Popsat jazykový vývoj jednotlivých názvů od staré češtiny po současnou, objasnit etymologický výklad českých jmen, jejich nářeční a lidové podoby a popsat alespoň stručně s pomocí ukázky starých českých kuchařských receptů způsoby využití zelí a kapusty především ve staročeské a lidové kuchyni. K ucelení poznatků z oblasti dialektologie posloužila přiložená nářeční mapa z Českého jazykového atlasu.
Návaznosti
MUNI/A/1171/2021, interní kód MUNázev: Podpora výzkumu studentů oborů obecná jazykověda (mgr., ph.d.), indoevropeistika (ph.d.), narratologie (ph.d.) a baltistika (mgr.)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů oborů obecná jazykověda (mgr., ph.d.), indoevropeistika (ph.d.), narratologie (ph.d.) a baltistika (mgr.)
VytisknoutZobrazeno: 23. 8. 2024 09:51