ROZSYPAL, Jan, Juraj ŠEVČÍK, Zdenka BARTOSOVA, Barbora PAPOUSKOVA, David JIROVSKY a Jan HRBÁČ. Automated electrochemical determination of beer total antioxidant capacity employing microdialysis online-coupled with amperometry. Microchemical Journal. Amsterdam: Elsevier, 2022, roč. 183, December, s. 1-8. ISSN 0026-265X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.microc.2022.107955.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Automated electrochemical determination of beer total antioxidant capacity employing microdialysis online-coupled with amperometry
Autoři ROZSYPAL, Jan (203 Česká republika), Juraj ŠEVČÍK (203 Česká republika), Zdenka BARTOSOVA (578 Norsko), Barbora PAPOUSKOVA (203 Česká republika), David JIROVSKY (203 Česká republika) a Jan HRBÁČ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Microchemical Journal, Amsterdam, Elsevier, 2022, 0026-265X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10405 Electrochemistry
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.800
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00127045
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.microc.2022.107955
UT WoS 000868296300008
Klíčová slova anglicky Beer antioxidants; Antioxidant capacity; Polyphenols; HPLC; Electrochemical detection
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 18. 1. 2023 11:10.
Anotace
Electrochemical techniques are rarely applied for the evaluation of total antioxidant capacity of beers due to severe electrode inactivation (fouling) by adsorbed oxidation products of the species present in the samples. In this work, we show that microdialysis online-coupled with amperometry is suitable for beer analysis, permitting also an assay automation. The working electrode of the amperometric detector employs a carbon fiber microelectrode that is regenerated between the analyses by short (1 sec) rapid (50 Hz) sinusoidal potential cycling between 0 and 2.9 V vs Ag/AgCl. This step, along with the sample cleanup by microdialysis effectively removes electrode fouling. The suitability of this approach for beer analysis was studied using eight different beers produced by international manufacturers. The results were compared with standard Kaneda diphenylpicrylhydrazil (DPPH) assay. Steady state currents, obtained at 600 mV vs Ag/AgCl correlate well with the results obtained with Kaneda method and thus can be used for quantification of beers' antioxidant capacities. HPLC-ED of microdialysates with and without DPPH treatment were employed to get an insight into DPPH reactivity with beer components.
VytisknoutZobrazeno: 12. 7. 2024 13:01