TAUCHEN, Jaromír, Karel SCHELLE a Josef BEŇA. Ústava a ústavní systém socialistického Československa. Část 2. Brno: The European Society for History of Law, 2022, 606 s. ISBN 978-80-87475-73-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ústava a ústavní systém socialistického Československa. Část 2
Název česky Ústava a ústavní systém socialistického Československa. Část 2
Název anglicky Constitution and Constitutional System of Socialist Czechoslovakia. Part 2
Autoři TAUCHEN, Jaromír, Karel SCHELLE a Josef BEŇA.
Vydání Brno, 606 s. 2022.
Nakladatel The European Society for History of Law
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-87475-73-7
Klíčová slova česky ústava; ústavní systém; socialismus; Československo
Klíčová slova anglicky constitution; constitutional system; Czechoslovakia; socialism
Štítky konstitucionalismus, socialismus, ústava
Změnil Změnil: doc. JUDr. Bc. Jaromír Tauchen, Ph.D., LL.M. Eur.Int., učo 53531. Změněno: 26. 11. 2022 00:10.
Anotace
Monografie se zabývá ústavním systémem Československa v období socialismu. Její pojetí je velmi široké, zahrnuje všechny státoprávní problémy, s nimiž se socialistické Československo potýkalo. Podrobně jsou popsány nejen hlavní ústavou regulované oblasti (moc zákonodárná, výkonná, vládní a soudní), ale obsáhlá jsou i pojednání o právu volebním či o postavení Slovenska. Součástí jsou i životopisy nejvýznamnějších prvorepublikových konstitucionalistů. Jednotlivé kapitoly jsou proloženy bohatou obrazovou dokumentací, zejména portréty známých českých a slovenských politiků. Součástí publikace je soubor všech důležitých ústavněprávních dokumentů a vyčerpávající bibliografická příloha.
Anotace anglicky
The monograph deals with the constitutional system of Czechoslovakia in the period of socialism. Its concept is very broad, covering all state-law problems, that socialist Czechoslovakia faced. Not only the main areas regulated by the constitution are described in detail (legislative, executive, governmental and judicial powers), but also extensive treatises on electoral law and the status of Slovakia. Biographies are also included of the most important First Republic constitutionalists. Individual chapters are interspersed with rich pictorial documentation, especially portraits of famous Czech and Slovak politicians. The publication includes a collection of all important constitutional law documents and an exhaustive bibliographical appendix.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 00:27