KADLEC, Ondřej, Katarína ŠIPULOVÁ a David KOSAŘ. Čtvrtá moc: konec Montesquieuovské triády? In Vojtěch Šimíček. Dělba moci. 1. vyd. Praha: Leges, 2022, s. 95-122. ISBN 978-80-7502-642-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Čtvrtá moc: konec Montesquieuovské triády?
Název anglicky Fourth Branch: The End of Montesquieu's Triad?
Autoři KADLEC, Ondřej (203 Česká republika, domácí), Katarína ŠIPULOVÁ (703 Slovensko, domácí) a David KOSAŘ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Dělba moci, od s. 95-122, 28 s. 2022.
Nakladatel Leges
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Web nakladatele
Kód RIV RIV/00216224:14220/22:00127275
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7502-642-2
Klíčová slova anglicky separation of powers; judicial council; fourth branch
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. JUDr. David Kosař, Ph.D., LL.M., J. S. D., učo 4775. Změněno: 26. 4. 2024 11:09.
Anotace
Příspěvek konceptualizuje pojem čtvrté moci, kterým bývají označované orgány podílející se na vládnutí, které nelze jednoduše zařadit do žádné z větví klasických tří mocí. Příspěvek pojem čtvrté moci vymezuje, zamýšlí se nad jeho teoretickou podstatou a rozebírá jeho vztah k principu dělby moci. Jeho hlavní argument spočívá v tom, že byť myšlenka čtvrté moci představuje novum z pohledu klasického tripartitního modelu dělby moci, jde o novum postavené na stejných principech a technikách jako předchozí tripartitní dělení. Teoretické úvahy článek následně ilustruje na příkladu nejvyšší rady soudnictví, orgánu, o jehož zřízení se v České republice dlouhodobě diskutuje a jež by mohl být konceptualizován jako čtvrtá moc. Na příkladu nejvyšší rády soudnictví článek ukazuje možné výhody i nevýhody přemýšlení o struktuře vlády ve čtyřech namísto třech kategoriích.
Anotace anglicky
The paper conceptualises fourth branch institutions, a term often used when referring to those governmental institutions which cannot be easily classified under any of the three classical branches. The contribution defines the concept, reflects on its theoretical properties, and analyses its relationship to the principle of separation of powers. Its main argument is that although the idea of the fourth branch represents a novelty from the point of view of the classical tripartite model, it is a novelty built on the same principles and techniques as the classical model. After these theoretical observations, the chapter illustrates, on the example of judicial councils, the pros and cons of thinking about the governmental structure in four instead of three categories.
VytisknoutZobrazeno: 27. 9. 2024 17:42