PUDOVÁ, Michaela, Tomáš ZATOČIL, Lumír KOC, Anna NEČASOVÁ, Daniela ŽÁKOVÁ, Petr JANKŮ, Romana GERYCHOVÁ, Milan KOZÁK a Petr KALA. Cor triatriatum sinistrum v těhotenství. Cor et vasa case report. Brno: Česká kardiologická společnost, z. s., 2022, roč. 2022, č. 2, s. 28-32. ISSN 2571-0648.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cor triatriatum sinistrum v těhotenství
Název anglicky Cor triatriatum in pregnancy
Autoři PUDOVÁ, Michaela (703 Slovensko, garant, domácí), Tomáš ZATOČIL (203 Česká republika, domácí), Lumír KOC (203 Česká republika), Anna NEČASOVÁ (203 Česká republika), Daniela ŽÁKOVÁ (203 Česká republika), Petr JANKŮ (203 Česká republika), Romana GERYCHOVÁ (203 Česká republika), Milan KOZÁK (203 Česká republika, domácí) a Petr KALA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Cor et vasa case report, Brno, Česká kardiologická společnost, z. s. 2022, 2571-0648.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/22:00127284
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky cor triatriatum; vrozené srdeční vady; těhotenství
Klíčová slova anglicky cor triatriatum; congenital heart disease; pregnancy
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 6. 2. 2023 08:42.
Anotace
Úvod: Cor triatriatum sinistrum (CTS) je vzácná srdeční vada charakterizovaná přítomností nekompletní fibromuskulární přepážky, která rozděluje levou síň na proximální a distální část. V přepážce se nachází jeden nebo více otvorů, které zajišťují komunikaci mezi oběma částmi síně. V závislosti na jeho velikosti může docházet k restrikci toku na přepážce a tento stav hemodynamicky připomíná mitrální stenózu. Ve většině případů se rozvíjejí symptomy onemocnění v prvním roce života a kauzálním řešením je chirurgická operace. U menší skupiny pacientů s izolovaným CTS a bez přítomnosti restrikce toku na přepážce může onemocnění probíhat asymptomaticky až do dospělosti. K manifestaci dochází při klinických stavech spojených se zvýšenou kardiovaskulární zátěží organismu, kam patří i t těhotenství. Kazuistika: V naší kazuistice se věnujeme případu pacientky s dosud klinicky němým CTS, u které byla vada diagnostikována na základě rozvoje symptomů srdečního selhání ve třetím trimestru gravidity. Restriktivní tok na fibromuskulární přepážce simuluje hemodynamicky středně významnou mitrální stenózu, a vada tak představuje významně zvýšené mateřské riziko mortality a morbidity. U pacientky bylo pokračováno v těhotenství, které bylo ukončeno porodem císařským řezem v termínu. V časném poporodním období došlo na základě zvýšení intravaskulárního objemu krve matky k progresi srdečního selhání, vzniku mitrální regurgitace a nárůstu plicní hypertenze. Souvislost mitrální regurgitace s CTS není zcela jasná a v literatuře dosud nebyla objasněna. Pacientka vyžadovala diuretickou terapii a postupně se oběhově stabilizovala. S odstupem několika měsíců došlo k regresi nálezu na mitrální chlopni a vymizení nepřímých známek plicní hypertenze. Závěr: Vzhledem k malému počtu dokumentovaných případů a neexistujícím doporučením pro péči o gravidní pacientky s CTS představuje tato kazuistika další důkaz, že tyto ženy můžou donosit a porodit zdravé dítě.
Anotace anglicky
Background: Cor triatriatum sinistrum (CTS) is a rare congenital heart disease consisting of a fibromuscular membrane that subdivides the left atrium into two chambers. Most patients have onset of symptoms within the first year of life. Patients with isolated CTS and no restrictive orifice may be asymptomatic and accidentally diagnosed in adulthood. Depending upon the orifice size in membrane, the hemodynamics may mimic mitral stenosis. CTS limits the ability of the heart to respond to increased cardiovascular demands. Case report: In this report, we present a patient in whom the diagnosis of CTS was made during pregnancy. The woman developed signs of heart failure at the third trimester of gravidity. Despite CTS means high risk of maternal mortality and morbidity, the pregnancy was continued and Caesarean section was scheduled at term. The increase of intravascular volume in the early postpartum period caused acute heart failure with severe mitral regurgitation and pulmonary hypertension. The mechanism of mitral regurgitation is unclear and has not been documented in the literature yet. The patient required diuretic therapy and careful monitoring. Finally she was stabilized and discharged home. After 3-month follow-up there was a regression of mitral regurgitation and pulmonary hypertension disappeared. Conclusion: There are no recommendations for the care of pregnant patients with CTS and there are also small numbers of documented cases. We describe a case report which proves that the patient with CTS can deliver a healthy newborn.
VytisknoutZobrazeno: 6. 8. 2024 17:53