VYMAZALOVÁ, Vendula a Ondřej JULÍČEK. Resocializace a rehabilitace odsouzených fyzických a právnických osob coby jedno z témat v masmédiích. In Prevencia kriminality – výzva spoločnosti a Terciárna prevencia kriminality v širšom sociálnom kontexte. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Resocializace a rehabilitace odsouzených fyzických a právnických osob coby jedno z témat v masmédiích
Název anglicky Resocialization and Rehabilitation of Convicted Natural and Legal Persons as One of the Topics in the Mass Media
Autoři VYMAZALOVÁ, Vendula a Ondřej JULÍČEK.
Vydání Prevencia kriminality – výzva spoločnosti a Terciárna prevencia kriminality v širšom sociálnom kontexte, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW webové stránky konference
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Resocializace; rehabilitace; pachatel; trestání; právnická osoba; masmédia; náprava.
Klíčová slova anglicky Resocialization; rehabilitation; offender; punishment; legal entity; mass media; correction.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 6. 4. 2023 09:29.
Anotace
V příspěvku jsme se zabývali problematikou resocializace a rehabilitace odsouzených fyzických i právnických osob jakožto jedním z témat, která zaznívají v masmédiích. Cílem příspěvku bylo zanalyzovat četnost takto tematicky laděných zpráv v českých webových (textových) masových médiích v uplynulých pěti letech a rovněž provést srovnání mezi tím, jak často se média věnují problematice resocializace a rehabilitace fyzických osob a jak často se věnují týž problematice u právnických osob. Nejdříve jsme představili metodologii užitou při zpracování příspěvku a hned vzápětí jsme stručně vymezili pojmy resocializace a rehabilitace. To bylo následováno základním předestřením rozdílů v katalogu trestů, které jsou ukládány fyzickým osobám, a katalogu těch trestů, které je možno uložit právnickým osobám. Poté už jsme pozornost věnovali vybraným medializovaným případům odsouzených fyzických i právnických osob, na nichž jsme ilustrovali rozdílný přístup médií k řešené problematice u těchto dvou kategorií.
Anotace anglicky
In our presentation, we dealt with the issue of resocialization and rehabilitation of convicted natural and legal persons as one of the topics in the mass media. The aim of the presentation was to analyze the frequency of such thematically tuned news in the Czech web (text) mass media in the past five years and also to make a comparison between how often the media deals with the issue of resocialization and rehabilitation of natural persons and how often they present the same topic regarding legal entities. Firstly, we presented the methodology used in the presentation, and right after that, we briefly defined the concepts of resocialization and rehabilitation. This was followed by a presentation of the fundamental differences in the list of punishments that are imposed on natural persons (offenders) and the list of those punishments that can be imposed on legal entities. After that, we paid attention to the selected media cases of convicted natural and legal persons, on which we illustrated the different approach of the media to the issue addressed by these two categories.
Návaznosti
MUNI/A/1352/2021, interní kód MUNázev: Trestání coby multioborový fenomén
Investor: Masarykova univerzita, Trestání coby multioborový fenomén
VytisknoutZobrazeno: 29. 8. 2024 19:06