FASORA, Lukáš a Václav KAŠKA. Pedagogická praxe a její reflexe ve studijním programu učitelství historie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Marginalia historica : Časopis pro dějiny vzdělanosti a kultury. Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, 2023, roč. 12, č. 1, s. 65-96. ISSN 1804-5367.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pedagogická praxe a její reflexe ve studijním programu učitelství historie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity
Název anglicky History Teaching Practice and its Assessment at the Faculty of Arts of Masaryk University
Autoři FASORA, Lukáš (203 Česká republika, garant, domácí) a Václav KAŠKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Marginalia historica : Časopis pro dějiny vzdělanosti a kultury, Praha, Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, 2023, 1804-5367.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00130132
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky studium učitelství historie; změny v praktické složce přípravy; praxe a její reflexe
Klíčová slova anglicky Teaching history studies; curricular changes to teaching practice; assessment of teaching practice
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 22. 2. 2024 12:48.
Anotace
Článek prezentuje zkušenosti se změnami v oblasti praktické výuky ve studijním programu učitelství historie na Filozofi cké fakultě Masarykovy univerzity. Poukazuje na významný nárůst podílu praktické výuky ve vzdělávání adeptů učitelství a sdílí zkušenosti s podobou propedeutických předmětů, kurzů spojujících teoretickou a praktickou výuku a hlavně zkušenost s refl exí praxí, která je v rámci reformy nejvýznamnější změnou. Na praktických příkladech jsou představeny způsoby, jak praktikanti vnímají svou roli učitele, přístupy provázejících učitelů a samozřejmě také vlastní výuku.
Anotace anglicky
The study tries to evaluate the curricular changes made to teaching practice courses in the Teacher Training in a History study program at the Faculty of Arts of Masaryk University in Brno. It points out a significant increase in the share of teaching practice in the curricula and presents the authors’ empirical views on the form of propedeutic courses, courses that join theory with practice, and courses in actual teaching practice, which represent the key feature of the reform. Practical examples are employed to illustrate how the trainees apprehend their teaching role, the aid of their supporting teachers, and their own practice.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 05:51