KALINA, Petr. Tvorba Ferdinanda Havlíka pro divadlo Semafor. Muzikologické fórum : časopis České společnosti pro hudební vědu. Praha: Česká společnost pro hudební vědu, 2022, roč. 11, 1-2, s. 57-64. ISSN 1805-3866.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tvorba Ferdinanda Havlíka pro divadlo Semafor
Název anglicky The Work of Ferdinand Havlík for the Semafor Theatre
Autoři KALINA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Muzikologické fórum : časopis České společnosti pro hudební vědu, Praha, Česká společnost pro hudební vědu, 2022, 1805-3866.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60403 Performing arts studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/22:00127715
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Ferdinand Havlík; populární hudba; divadlo Semafor; hudební divadlo; jazz
Klíčová slova anglicky Ferdinand Havlík; pop music; theatre Semafor; musical theatre; jazz
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Petr Kalina, Ph.D., učo 17113. Změněno: 5. 1. 2023 12:16.
Anotace
Klarinetista a skladatel Ferdinand Havlík (1928–-2013) byl v roce 1959 spoluzakladatelem pražského hudebního divadla Semafor, které se záhy stalo významným kulturním fenoménem. Havlík vedl divadelní kapelu a v prvních deseti letech aranžoval písně Jiřího Šlitra; po jeho smrti se stal hlavním skladatelem divadla a napsal hudbu k dvěma desítkám her Jiřího Suchého. Ačkoliv z jeho činnosti nevzešel žádný větší hit, který by dokázal žít i mimo divadelní prostředí, Ferdinand Havlík ve své tvorbě prokázal, že je skladatelem velmi univerzálním, jenž dokáže komponovat polystylově a umí napodobit a parodovat nejrůznější hudební žánry. Jeho hudba je mnohdy neoddělitelná od divadelního celku, v rámci daných hudebně-dramatických děl se však vyznačuje výraznou funkčností a efektivitou.
Anotace anglicky
Clarinetist and composer Ferdinand Havlík (1928-2013) co-funded the Prague musical theatre Semafor in 1959, wich soon bevama a major cultural phenomenon. Havlík led the theatre´s band and arranged Jiří Šlitr´s songs in the first ten years; after Šlitr´s death, he became the theatre´s main composert and wrote music fortwo dozen plays by Jiří Suchý. Although no major hit has come out of his work that could live outside the theatre enviroment, Ferdinand Havlík has shown in his work that he is a very versatile composer who can xompose in a polysylistic manner and can imitate and parody a wide variety of musical genres. His music is often inseparable from the theatrical whole, but within a given musical-dramatic work it is characterised by its distinctive functionality a effectiveness.
Návaznosti
MUNI/A/1055/2021, interní kód MUNázev: Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti
Investor: Masarykova univerzita, Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 17:35