LUKÁČOVÁ, Kristína a Dana MAZÁNKOVÁ. Riešenie problematiky dezinfekcie a sterilizácie v nemocniciach. Lekárnické listy: odborno-informačný časopis Slovenskej lekárnickej komory. Bratislava: Edufarm, 2022, roč. 24, č. 11, s. 30-35. ISSN 1335-5821.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Riešenie problematiky dezinfekcie a sterilizácie v nemocniciach
Název česky Řešení problematiky dezinfekce a sterilizace v nemocnicích
Název anglicky Disinfection and sterilization in the hospitals
Autoři LUKÁČOVÁ, Kristína a Dana MAZÁNKOVÁ.
Vydání Lekárnické listy: odborno-informačný časopis Slovenskej lekárnickej komory, Bratislava, Edufarm, 2022, 1335-5821.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Slovenská lekárnická komora
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova česky dezinfekce; sterilizace; postupy vykonávání dezinfekce
Klíčová slova anglicky disinfection; sterilization; disinfection procedures
Štítky ÚAF
Změnil Změnila: PharmDr. Bc. Dana Mazánková, Ph.D., učo 9201. Změněno: 5. 1. 2023 15:29.
Anotace
Dezinfekcia a sterilizácia sú hlavnou súčasťou kontroly proti šíreniu sa choroboplodných zárodkov v nemocniciach. Môžu sa prenášať infekcie a môžu vznikať patogény v tele pacienta. V týchto situáciách je veľmi dôležité správne použitie dezinfekcie a sterilizácie na oddeleniach a ambulanciách. Nami vytvorené a prezentované tabuľky sú zamerané na správnu dezinfekciu rúk, kože tela, nástrojov a stavoch pri výskyte epidemiologicky závažnej situácie. Tiež vo vytvorených odporúčaniach uvádzame použitie dezinfekcie v konkrétnej nemocničnej oblasti, spôsob prevedenia dezinfekcie a následnú indikáciu rôznych druhov dezinfekčných prostriedkov.
Anotace česky
Dezinfekce a sterilizace jsou hlavní součástí kontroly šíření choroboplodných zárodků v nemocnicích. Infekce mohou být přenášeny a patogeny se mohou tvořit v těle pacienta. V těchto situacích je velmi důležité správné používání dezinfekce a sterilizace na nemocničních odděleních a v ambulancích. Námi vytvořené a prezentované tabulky jsou zaměřeny na správnou dezinfekci rukou, pokožky těla, nástrojů a při stavech při epidemiologicky závažné situaci. Ve vytvořených doporučeních dále uvádíme použití dezinfekce v konkrétním nemocničním prostředí, způsob provádění dezinfekce a následnou indikaci různých typů dezinfekčních prostředků.
Anotace anglicky
Disinfection and sterilization are significant parts of controlling the spread of germs in hospitals. Infections can be transmitted, and pathogens can form in the patient's body. In these situations, correctly using disinfection and sterilization in wards and outpatient clinics is very important. The tables created and presented by us are aimed at the proper disinfection of hands, the body's skin, tools, and conditions when an epidemiologically severe situation occurs. Also, in the created recommendations, we indicate the use of disinfection in a particular hospital area, the method of carrying out disinfection, and the subsequent indication of various disinfectants.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:26