WOLF, Lukáš. Jan Welzl. In Interní doktorandské kolokvium v Brně. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jan Welzl
Název anglicky Jan Welzl
Autoři WOLF, Lukáš.
Vydání Interní doktorandské kolokvium v Brně, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW program kolokvia
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Eskymo Jan Welzl; povídky; počátek 20. století
Klíčová slova anglicky Eskymo Jan Welzl; short stories; early 20th century
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Wolf, učo 80680. Změněno: 12. 2. 2023 23:31.
Anotace
Literární postava Jan Welzl. Ve svém příspěvku jsem se zaměřil na důvod úspěchu knih o dobrodruhu Janu Welzlovi v první polovině 20. staletí. Porovnal jsem tohoto hrdinu s postavami z velkých literárních příběhů. Důvodem byl předpoklad, že na úspěchu díla ”30 let na zlatém severu” se podepsala i přitažlivost příběhu, vyvolaná příbuzností s tradičními hrdinskými mýty. K analýze jsem využil naratologické a komparatistické metody Josepha Campbella. Provedeným výzkumem jsem zjistil, že Welzlovi příběhy vykazují podobné rysy a aspekty jako hrdinské příběhy historické. Výsledkem je potvrzení hypotézy o podobnosti příběhu Jana Welzla a mytologických hrdinů, což zřejmě vedlo v době vzniku děl o Janu Welzlovi k velmi kladnému až nadšenému přijetí jeho děl čtenáři i veřejností.
Anotace anglicky
Abstract: In this article the author explores the reasons for the enormous success of books about adventurer Jan Welzl, in the first half of the 20th century. He compares this literary hero to heroes of historical eposes, in the faith that the success of a particular book “30 Years in the Golden North'' was caused by the attractiveness of a story, so similar to stories of traditional big eposes. In order to analyze this, the author uses narrative and comparative methods of Joseph Campbell. The analysis proves that the story of Jan Welzl has very similar features to aspects of heroic fabled tales from history. The outcome of the article proves the hypotheses about the similarity of the story of Jan Welzl, and the stories of mythological heroes, which seems to be the true reason why the books about Jan Welzl were so warm heartedly welcomed by readers and the public.
Návaznosti
MUNI/A/1386/2021, interní kód MUNázev: Literatura a kultura v intermediálních a interkulturních souvislostech (Akronym: LKIIS)
Investor: Masarykova univerzita, Literatura a kultura v intermediálních a interkulturních souvislostech
VytisknoutZobrazeno: 5. 7. 2024 19:21