ZVĚŘINA, Ondřej, Monika VYCHYTILOVÁ, Jaqueline RIEGER a Walter GOESSLER. Fast and simultaneous determination of zinc and iron using HR-CS GF-AAS in vegetables and plant material. Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy. OXFORD: PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD, 2023, roč. 201, March 2023, s. 1-6. ISSN 0584-8547. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.sab.2023.106616.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fast and simultaneous determination of zinc and iron using HR-CS GF-AAS in vegetables and plant material
Autoři ZVĚŘINA, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí), Monika VYCHYTILOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jaqueline RIEGER a Walter GOESSLER.
Vydání Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy, OXFORD, PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD, 2023, 0584-8547.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.300 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00130222
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.sab.2023.106616
UT WoS 000990550900001
Klíčová slova anglicky High-resolution continuum source graphite furnace atomic absorption spectrometryIron; Zinc; Simultaneous determination
Štítky 14110525, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 25. 1. 2024 15:54.
Anotace
Due to the high nutritional importance of zinc and iron, accurate methods for their determination in foodstuffs are required. Here, we present a routine-ready method for their co-determination by means of high-resolution continuum source graphite-furnace atomic absorption spectrometry. As the technique allows for monitoring a narrow spectral interval, adjacent secondary lines of Zn (307.588 nm) and Fe (307.572 nm) can be measured simultaneously in a single firing. The analysis is therefore fast (under 2 min) and its sensitivity corresponds to common concentrations of the elements in foodstuffs. The accuracy of the method was verified by means of reference materials and also by comparison with an independent technique. Analysis of a large set of vegetable samples proved the applicability of the method in a routine laboratory setting. The vegetables for analysis were obtained from both markets and local gardeners. The results indicate higher contents of zinc and iron in homegrown vegetables compared to store-bought ones.
Návaznosti
MUNI/A/1366/2022, interní kód MUNázev: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu V
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu V
MUNI/C/0063/2022, interní kód MUNázev: Domácí zelenina: Zhodnocení obsahu esenciálních a toxických prvků
Investor: Masarykova univerzita, Domácí zelenina: Zhodnocení obsahu esenciálních a toxických prvků, Podpora vynikajících diplomových prací
8J21AT006, projekt VaVNázev: Potenciálně toxické prvky v houbách a zelenině pěstované ve městech v Rakousku a České republice
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Potenciálně toxické prvky v houbách a zelenině pěstovaných ve městech v Rakousku a České republice, Rakousko
VytisknoutZobrazeno: 17. 5. 2024 03:36