J 2023

Fast and simultaneous determination of zinc and iron using HR-CS GF-AAS in vegetables and plant material

ZVĚŘINA, Ondřej, Monika VYCHYTILOVÁ, Jaqueline RIEGER a Walter GOESSLER

Základní údaje

Originální název

Fast and simultaneous determination of zinc and iron using HR-CS GF-AAS in vegetables and plant material

Autoři

ZVĚŘINA, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí), Monika VYCHYTILOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jaqueline RIEGER a Walter GOESSLER

Vydání

Spectrochimica Acta Part B: Atomic Spectroscopy, OXFORD, PERGAMON-ELSEVIER SCIENCE LTD, 2023, 0584-8547

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 3.300 v roce 2022

Kód RIV

RIV/00216224:14110/23:00130222

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000990550900001

Klíčová slova anglicky

High-resolution continuum source graphite furnace atomic absorption spectrometryIron; Zinc; Simultaneous determination

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 1. 2024 15:54, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Due to the high nutritional importance of zinc and iron, accurate methods for their determination in foodstuffs are required. Here, we present a routine-ready method for their co-determination by means of high-resolution continuum source graphite-furnace atomic absorption spectrometry. As the technique allows for monitoring a narrow spectral interval, adjacent secondary lines of Zn (307.588 nm) and Fe (307.572 nm) can be measured simultaneously in a single firing. The analysis is therefore fast (under 2 min) and its sensitivity corresponds to common concentrations of the elements in foodstuffs. The accuracy of the method was verified by means of reference materials and also by comparison with an independent technique. Analysis of a large set of vegetable samples proved the applicability of the method in a routine laboratory setting. The vegetables for analysis were obtained from both markets and local gardeners. The results indicate higher contents of zinc and iron in homegrown vegetables compared to store-bought ones.

Návaznosti

MUNI/A/1366/2022, interní kód MU
Název: Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu V
Investor: Masarykova univerzita, Prohlubování znalostí v oblasti zdravotních rizik a benefitů výživy, prostředí a životního stylu V
MUNI/C/0063/2022, interní kód MU
Název: Domácí zelenina: Zhodnocení obsahu esenciálních a toxických prvků
Investor: Masarykova univerzita, Domácí zelenina: Zhodnocení obsahu esenciálních a toxických prvků, Podpora vynikajících diplomových prací
8J21AT006, projekt VaV
Název: Potenciálně toxické prvky v houbách a zelenině pěstované ve městech v Rakousku a České republice
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Potenciálně toxické prvky v houbách a zelenině pěstovaných ve městech v Rakousku a České republice, Rakousko