PROVAZNÍK, Patrik. (Mezi)národní asociace obchodníků a jejich podíl na postavení standardizovaných smluv jako součásti lex mercatoria. In Naděžda Rozehnalová, Jiří Valdhans, Tereza Kyselovská, Lukáš Grodl, Radovan Malachta, Patrik Provazník, Jan Hodermarsky, Jan Kadlec. Nestátní právo v oblasti mezinárodního obchodu aneb ke konceptu Lex Mercatoria 21. století. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2022, s. 207-234. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Řada teoretická Edice Scientia. ISBN 978-80-280-0245-9. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M280-0246-2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název (Mezi)národní asociace obchodníků a jejich podíl na postavení standardizovaných smluv jako součásti lex mercatoria
Název anglicky (Inter)national trade associations and their contribution to the status of standard contracts as part of lex mercatoria
Autoři PROVAZNÍK, Patrik (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Nestátní právo v oblasti mezinárodního obchodu aneb ke konceptu Lex Mercatoria 21. století, od s. 207-234, 28 s. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Řada teoretická Edice Scientia, 2022.
Nakladatel Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Open access knihy
Kód RIV RIV/00216224:14220/22:00128363
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-280-0245-9
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M280-0246-2022
Klíčová slova anglicky standard contracts; trade associations; arbitration; commodity trading
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Patrik Provazník, učo 445932. Změněno: 4. 4. 2023 23:12.
Anotace
Standardizované smlouvy vytvářené asociacemi obchodníků jsou řazeny mezi tradiční součásti soft law, resp. prameny lex mercatoria. Tyto nástroje, objevující se převážně v reakci na proměňující se potřeby mezinárodního obchodu, sehrávají vůdčí roli v řadě odvětví. Jedním z tradičních odvětví opírajících se o standardizované smlouvy je obchod s komoditami. Tato kapitola se proto snaží nabídnout vhled do postavení standardizovaných smluv v současné kontraktační i rozhodovací praxi, a to právě na pozadí společensko-historického vzniku a vývoje specializovaných asociací obchodníků s komoditami. Toto propojení by mělo sloužit jako předpoklad pro objasnění, proč tyto standardizované kontrakty obsahují řadu typických klauzulí, které se v podmínkách současného mezinárodního obchodu mohou zdát archaické. Totéž přitom platí pro některé prvky speciálního rozhodčího řízení vytvářeného a spravovaného asociacemi obchodníků pro řešení sporů (nejen) mezi jejich členy. Závěrem kapitoly je konstatování, že asociace obchodníků nacházejí nezastupitelné postavení v prostředí mezinárodního obchodu, kdy veškeré aspekty jejich činnosti v oblasti institucionalizované standardizace představují primární faktor uplatňování standardizovaných smluv a posilují tak jejich postavení jako součásti lex mercatoria.
Anotace anglicky
Standard contracts drafted by trade associations are considered a traditional part of soft law, or rather a source of lex mercatoria. These instruments, emerging largely in response to the changing needs of international trade, assume a leading role in a number of sectors. One of the sectors traditionally relying on standard contracts is commodity trade. This chapter thus seeks to offer some insights into the role of standard contracts in contemporary contracting and decision-making practice, specifically against the socio-historical background of the formation and development of specialized commodity associations. This link should serve as a prerequisite for explaining why these standard contracts include a number of typical clauses that may seem archaic in the context of contemporary international trade. The same is true for some of the features of the specialized arbitration system created and administered by trade associations to resolve disputes arising among their (not only) members. The chapter concludes by stating that trade associations occupy an irreplaceable position in international trade, with all aspects of their activities in the field of institutionalized standardization constituting a primary factor of the widespread application of standard contracts, thus reinforcing their position as part of lex mercatoria.
Návaznosti
MUNI/A/1530/2021, interní kód MUNázev: "Soft law“ v mezinárodním obchodním prostředí a jeho aktuální pozice (Akronym: SL2021)
Investor: Masarykova univerzita, "Soft law“ v mezinárodním obchodním prostředí a jeho aktuální pozice
VytisknoutZobrazeno: 26. 8. 2024 06:45