JANOTÍK, Adam, Kateřina DADÁKOVÁ, Jan LOCHMAN a Martina ZAPLETALOVÁ. L-Aspartate and L-Glutamine Inhibit Beta-Aminobutyric Acid-Induced Resistance in Tomatoes. Plants. MDPI, 2022, roč. 11, č. 21, s. 1-12. ISSN 2223-7747. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/plants11212908.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název L-Aspartate and L-Glutamine Inhibit Beta-Aminobutyric Acid-Induced Resistance in Tomatoes
Autoři JANOTÍK, Adam (703 Slovensko, domácí), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan LOCHMAN (203 Česká republika, domácí) a Martina ZAPLETALOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Plants, MDPI, 2022, 2223-7747.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.500
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00128428
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/plants11212908
UT WoS 000881605300001
Klíčová slova anglicky beta-aminobutyric acid; BABA-induced resistance; Pseudomonas syringae; jasmonic acid; amino acids
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 31. 1. 2023 10:17.
Anotace
Plant diseases caused by pathogens lead to economic and agricultural losses, while plant resistance is defined by robustness and timing of defence response. Exposure to microbial-associated molecular patterns or specific chemical compounds can promote plants into a primed state with more robust defence responses. β-aminobutyric acid (BABA) is an endogenous stress metabolite that induces resistance, thereby protecting various plants’ diverse stresses by induction of non-canonical activity after binding into aspartyl-tRNA synthetase (AspRS). In this study, by integrating BABA-induced changes in selected metabolites and transcript data, we describe the molecular processes involved in BABA-induced resistance (BABA-IR) in tomatoes. BABA significantly restricted the growth of the pathogens P. syringae pv. tomato DC3000 and was related to the accumulation of transcripts for pathogenesis-related proteins and jasmonic acid signalling but not salicylic acid signalling in Arabidopsis. The resistance was considerably reduced by applying amino acids L-Asp and L-Gln when L-Gln prevents general amino acid inhibition in plants. Analysis of amino acid changes suggests that BABA-IR inhibition by L-Asp is due to its rapid metabolisation to L-Gln and not its competition with BABA for the aspartyl-tRNA synthetase (AspRS) binding site. Our results showed differences between the effect of BABA on tomatoes and other model plants. They highlighted the importance of comparative studies between plants of agronomic interest subjected to treatment with BABA.
Návaznosti
MUNI/A/1492/2021, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2022
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2022
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 21:50