J 2022

Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa

BURSOVÁ, Š., L. NECIDOVÁ, K. BARTÁKOVÁ, A. SKOČKOVÁ, A. BUCHTOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa

Název česky

Vliv teploty skladování na mikrobiologický profil, aktivitu vody a pH baleného mletého masa

Název anglicky

Effect of storage temperature on microbiological profile, water activity and pH of packaged minced meat

Autoři

BURSOVÁ, Š., L. NECIDOVÁ, K. BARTÁKOVÁ, A. SKOČKOVÁ, A. BUCHTOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ, M. KLIMEŠOVÁ a L. VORLOVÁ

Vydání

Maso, Brno, Veterinární univerzita Brno, 2022, 1210-4086

Další údaje

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Klíčová slova česky

prosté balení; celkový počet mikroorganismů; psychrotrofní mikroorganismy

Klíčová slova anglicky

air package; total amount of microorganisms; psychrotrophic microorganisms

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 31. 1. 2023 23:36, RNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D.

Anotace

V originále

Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.

Česky

Studie byla zaměřena na posouzení vlivu teploty skladování na aktivitu vody, pH a výsledek vybraných mikrobiologických analýz mletého masa v prostém balení. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterému může dojít např. při transportu potravin. Po přerušení chlazení byly hodnoty celkového počtu mikroorganismů i počty psychrotrofních mikroorganismů ovlivněny teplotou, dobou vyšetření po přerušení i druhem masa. Při vyšší teplotě, delší době přerušení i delší době vyšetření po přerušení byly zjištěné hodnoty vyšší. Délka přerušení chladicího řetězce měla významný vliv pouze na celkový počet mikroorganismů. Po přerušení chlazení byly hodnoty pH a aktivity vody ovlivněny teplotou a druhem masa, délka přerušení a doba vyšetření po přerušení významný vliv neměly. Závěrem lze konstatovat, že přerušení chladírenského řetězce může mít vliv na výsledek následného mikrobiologického vyšetření, a to zejména při vyšší míře expozice zvýšené teplotě.

Návaznosti

QK21020245, projekt VaV
Název: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil