Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{2251822, author = {Necidová, L. and Haruštiaková, Danka and Krásenská, L.}, article_location = {Praha}, article_number = {9}, issn = {0506-8231}, journal = {Veterinářství}, title = {Využití PureMilk testů při hodnocení mikrobiologické kvality mléka z mléčných automatů}, volume = {72}, year = {2022} }
TY - JOUR ID - 2251822 AU - Necidová, L. - Haruštiaková, Danka - Krásenská, L. PY - 2022 TI - Využití PureMilk testů při hodnocení mikrobiologické kvality mléka z mléčných automatů JF - Veterinářství VL - 72 IS - 9 SP - 529–534 EP - 529–534 PB - Profi Press s. r. o. SN - 05068231 N2 - Cílem studie bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu a bezpečnost syrového kravského mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů v Brně a Kuřimi. Vzorky byly odebírány z 5 automatů v Brně a Kuřimi zásobovaných dvěma farmami. Celkem bylo v období od srpna 2017 do září 2021 odebráno 210 vzorků syrového kravského mléka. U vzorků byly s využitím PureMilk testu monitorovány bakterie Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Enterococcus faecalis. Metodami multiplex PCR (polymerázová řetězová reakce) byla u bakterií S. aureus detekována přítomnost genů sea–sej kódujících tvorbu enterotoxinů a u bakterií E. coli přítomnost genů stx1 a stx2 kódujících tvorbu shigatoxinů. S. aureus byl detekován u 41 vzorků (19,5 %). Legislativní limit pro počty S. aureus 500 KTJ/ml požadovaný vyhláškou č. 289/2007 Sb. ve znění pozdějších předpisů byl překročen u tří vzorků (7,3 %) ze 41 vzorků se záchytem S. aureus. Přítomnost genů pro produkci stafylokokových enterotoxinů (seb, seg a sei) byla prokázána u 12 vzorků (29,3 %). Z 210 vzorků byla přítomnost E. coli zjištěna v 61 vzorcích (29,0 %). Počet E. coli se v odebraných vzorcích pohyboval od 0 do 3,70 log KTJ/ml. Enterococcus faecalis byl zjištěn ve 140 vzorcích (66,7 %). Jeho počty se pohybovaly od 0 do 3,48 log KTJ/ml. Získané hodnoty byly statisticky porovnány mezi jednotlivými farmami i mléčnými automaty. U žádné ze sledovaných bakterií nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v souvislosti s počty v letním a zimním období. ER -
NECIDOVÁ, L., Danka HARUŠTIAKOVÁ a L. KRÁSENSKÁ. Využití PureMilk testů při hodnocení mikrobiologické kvality mléka z mléčných automatů. \textit{Veterinářství}. Praha: Profi Press s. r. o., 2022, roč.~72, č.~9, s.~529–534. ISSN~0506-8231.
|