RAFČÍKOVÁ, Natálie, Jana ŠŤASTNÁ, Lenka DOSTALOVÁ KOPEČNÁ a Zuzana NOVÁKOVÁ. Monitorování zdravotního stavu vybrané skupiny dětí a adolescentů v obezitologické ambulanci. In 65. Studentská vědecká konference Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. 2021. ISBN 978-80-210-6313-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monitorování zdravotního stavu vybrané skupiny dětí a adolescentů v obezitologické ambulanci
Autoři RAFČÍKOVÁ, Natálie, Jana ŠŤASTNÁ, Lenka DOSTALOVÁ KOPEČNÁ a Zuzana NOVÁKOVÁ.
Vydání 65. Studentská vědecká konference Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-6313-6
Klíčová slova česky dětská obezita, body mass index, lipidové spektrum, vitamin D
Změnil Změnila: Natálie Rafčíková, učo 479288. Změněno: 12. 2. 2023 16:57.
Anotace
V současné době je jedno z 6 dětí v České republice postiženo nadváhou nebo obezitou. Závažnost rostoucí prevalence dětské obezity spočívá zejména ve vzniku komorbidit, které se dříve řadily mezi onemocnění spíše osob dospělých, včetně diabetes mellitus 2. typu, dyslipidémie a esenciální hypertenze. Cílem práce bylo zhodnocení zdravotního stavu náhodně vybrané skupiny dětských a dospívajících pacientů obezitologické ambulance, a sice z hlediska antropometrických ukazatelů a laboratorních hodnot lipidového spektra a vitaminu D. Ve spolupráci s obezitologickou ambulancí Dětské nemocnice Brno bylo vybráno 30 pacientů (15 chlapců a 15 dívek) ve věku 8 až 18 let s hodnotou body mass indexu (BMI) při vstupní kontrole 30 kg/m2 a vyšší. Pacienti poté navštěvovali ambulanci v pravidelných kontrolách po čtvrt až půl roce. Retrospektivně byly získány jejich antropometrické parametry (hmotnost, výška, obvod pasu, obvod boků) a laboratorní výsledky (lipidové spektrum, vitamin D) a ty byly poté statisticky zpracovány. Při hodnocení vývoje BMI jednotlivých pacientů v průběhu návštěv obezitologické ambulance jsme zjistili, že v prvním roce sledování se hodnoty významně neměnily, ale po jednom roce došlo ke statisticky významnému snížení BMI (p <0,05). Po 2 a více letech však i přes pravidelné kontroly a poučení pacienta i rodičů o možných rizicích dětské obezity má BMI tendenci znovu stoupat. Po třech letech došlo znovu ke statisticky významnému nárustu BMI oproti první kontrole (p <0,01). Průměrné koncentrace celkového cholesterolu a LDL cholesterolu se významně nelišily od zdravé populace, zato koncentrace triacylglycerolů a HDL cholesterolu byly u naší skupiny obézních dětí téměr čtyřikrát vyšší než jsou průměrné hodnoty dětské populace v České republice. Při hodnocení sérových koncentrací 25-hydroxycholekalciferolu spadala pouze třetina dětí do fyziologického intervalu. Dětská obezita a její rizika představují velice komplexní problematiku k široké diskusi. Z retrospektivně získaných dat lze uzavřít, že i přes návštěvu obezitologické poradny, poučení pacientů a i přes prvotní snížení hodnoty BMI, v dlouhodobém měřítku nedochází k významnému zlepšení zdravotního stavu obézních dětí a dospívajících. U obézních dětí dochází k významnému zvýšení koncentrací triacylglycerolů a naopak snížení koncentrací HDL cholesterolu v krvi. Je zásadní zaměřit se na suplementaci vitaminu D.
Návaznosti
MUNI/A/1246/2020, interní kód MUNázev: Kardiovaskulární systém: od iontového kanálu k celotělovému modelu (Akronym: KAVASYKAMO)
Investor: Masarykova univerzita, Kardiovaskulární systém: od iontového kanálu k celotělovému modelu
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:35