2023
Medieval Christian perspectives on kumiss consumption among the Mongols
VALTROVÁ, JanaZákladní údaje
Originální název
Medieval Christian perspectives on kumiss consumption among the Mongols
Název česky
Středověké křesťanské náhledy na konzumaci kumysu mezi Mongoly
Autoři
Vydání
Nourishing Values, Feeding Differences: (Religious) Foodways Compared, 2 - 4 March 2023, Leipzig University, Germany, 2023
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
60304 Religious studies
Stát vydavatele
Německo
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Organizační jednotka
Filozofická fakulta
Klíčová slova česky
kumys; Mongolové; ceremoniální pití; františkáni; křesťanství v Mongolské říši
Klíčová slova anglicky
kumiss; Mongols; ceremonial drinking; Franciscan; Christianity in the Mongol empire
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 29. 1. 2024 10:26, Mgr. Ivona Vrzalová
Anotace
V originále
The paper discusses the perspectives of the various Christian denominations on kumis consummation in the Mongol empire. Kumis, a fermented mare’s milk, has been an important nutrient among the nomadic people of the steppe. Besides its nutritional role, kumis formed an essential part of the Mongol culture. Mongol feasts accompanied by drinking were not only social meetings but also occasions when supplies and rewards were distributed. Due to its multiple contexts and meanings, the consumpation of kumis was by some Christians perceived as a part of the Mongol ʻidolatryʼ and as such considered incompatible with Christian identity. The paper deals with the question, of how, did the various Christian groups living and travelling among the Mongols – namely Latin Christian friars, Russian, Armenian as well as ʻNestorianʼ Christians approach kumis and what were the possible consequences of their position.
Návaznosti
MUNI/A/1417/2022, interní kód MU |
|