KŘÍŽOVÁ, Ludmila, Kateřina DADÁKOVÁ a Veronika FARKOVÁ. Isoflavones. In Seid Mahdi Jafari, Ali Rashidinejad, Jesus Simal-Gandara. Handbook of Food Bioactive Ingredients : Properties and Applications. Cham: Springer, 2023, s. 1-27. ISBN 978-3-030-81404-5. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-81404-5_8-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Isoflavones
Autoři KŘÍŽOVÁ, Ludmila (203 Česká republika, garant), Kateřina DADÁKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Veronika FARKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Cham, Handbook of Food Bioactive Ingredients : Properties and Applications, od s. 1-27, 27 s. 2023.
Nakladatel Springer
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 10608 Biochemistry and molecular biology
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00130404
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-3-030-81404-5
Doi http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-81404-5_8-1
Klíčová slova anglicky Isoflavones; Chemical structure; Polyphenols metabolism; Equol; Health benefits; Isoflavone-enriched food
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 6. 3. 2023 06:48.
Anotace
Isoflavones, phenolic compounds with a 3-phenylchromen-4-one backbone, are plant-derived metabolites found primarily in the Fabaceae family. Hundreds of isoflavone structures have been identified so far. Regarding human nutrition, the most important of these are soybean isoflavones including daidzein, genistein, and glycitein. After ingestion, isoflavones are deglycosylated, demethylated, oxidized (or reduced), glucuronidated, or sulfated by enterocytes, liver cells, and intestinal microorganisms. Among the metabolites, daidzein metabolite equol has the greatest impact on human health. Due to their similarity to estrogens, equol and genistein, and to a lesser extent other isoflavones, exert estrogenic or antiestrogenic effects in mammals, leading to antimenopausal, cardioprotective, antiosteoporotic, and in the case of estrogen-related cancers, anticarcinogenic effects. Apart from these hormone-related activities, isoflavones possess antioxidant properties and influence several other biological processes. However, the health effects of food-derived isoflavones are dependent on the food matrices and also on the ability of intestinal microflora to produce equol. For the individuals who cannot produce equol, the consumption of milk is an alternative, as significant amounts of this metabolite are excreted into milk in cows fed feedstuffs rich in isoflavones. Thus, targeted cattle nutrition could result in the production of milk that can be considered a functional food.
Návaznosti
MUNI/A/1604/2020, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2021
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2021
VytisknoutZobrazeno: 1. 8. 2024 21:51