KISSOVÁ, Lenka, Katarína SLEZÁKOVÁ, Dana DLOUHÁ, Lenka FELCMANOVÁ, Veronika MAVROGIANNOPOULOU LAPŠANSKÁ, Lenka GAJZLEROVÁ a Martin VRUBEL. Sumář dobré praxe. Zkušenosti s inzkluzivním vzděláváním. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2021. ISBN 978-80-280-0270-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sumář dobré praxe. Zkušenosti s inzkluzivním vzděláváním
Název česky Summary of Best Practice. Experiences in Inclusive Education
Autoři KISSOVÁ, Lenka, Katarína SLEZÁKOVÁ, Dana DLOUHÁ, Lenka FELCMANOVÁ, Veronika MAVROGIANNOPOULOU LAPŠANSKÁ, Lenka GAJZLEROVÁ a Martin VRUBEL.
Vydání 1., elektronické vyd. Brno, 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Přehledové a vzdělávací texty
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Čítárna Munispace
ISBN 978-80-280-0270-1
Klíčová slova česky Inkluzivní vzdělávání; základní škola; klima školy; dobrá praxe; spolupráce; well-being
Klíčová slova anglicky Inclusive education; elementary school; school climate; best practice cooperation; well-being
Štítky Munipress
Změnil Změnila: Mgr. Martina Švaříčková Hlavatá, učo 13047. Změněno: 8. 3. 2023 10:24.
Anotace
Inkluzivní škola usiluje o zapojení všech aktérů a aktérek do života školy. Vedení, učitelský sbor, asistentský a poradenský personál, žáci, žákyně, rodiče a pečovatelé jsou všichni vnímáni jako důležití partneři ve vzdělávání a výchově. Základem tohoto partnerství je vzájemná důvěra a přesvědčení o společném cíli – rozvoji vzdělávacího potenciálu a osobnosti každého žáka a žákyně. Škola, které se podaří vybudovat pozitivní klima, tak poskytuje příjemné prostředí, v němž se všichni aktéři a aktérky cítí dobře a mají sami zájem podílet se na životě školy. V publikaci vycházíme z praxe škol v České republice. Zprostředkujeme v ní jejich zkušenosti, výzvy, které před nimi stály, a způsoby, jakými se s nimi poprali. Sumář obsahuje zajímavé nápady, tipy na konkrétní aktivity a osvědčená opatření.
Anotace anglicky
An inclusive school strives to involve all actors in the life of the school. Management, faculty, assistants and counselors, pupils, parents and carers are all seen as important partners in education and upbringing. The basis of this partnership is mutual trust and belief in a common goal – the development of the educational potential and personality of each student. The school, which manages to build a positive climate, thus provides a pleasant environment in which all actors feel good and are themselves interested in participating in the life of the school. The publication is based on the best practice of schools in the Czech Republic. We convey their experiences, the challenges they faced and the ways in which they dealt with them. The Summary contains interesting ideas, tips for specific activities and proven measures.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 07:18