MRÁZ, Marek, Ján DEVÁN a Kateřina MUSILOVÁ. Způsob stanovení prognózy u pacientů s folikulárním lymfomem. 2023. Patent. Číslo: 309489. Vydavatel: Úřad průmyslového vlastnictví. Místo vydání: Praha. Název vlastníka: Masarykova univerzita; Fakultní nemocnice Brno;. Datum registrace: 14. 10. 2018. Datum přijetí: 16. 1. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Způsob stanovení prognózy u pacientů s folikulárním lymfomem
Název anglicky Method of prognosis in patients with follicular lymphoma
Autoři MRÁZ, Marek (203 Česká republika, garant, domácí), Ján DEVÁN (703 Slovensko, domácí) a Kateřina MUSILOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Číslo: 309489, Vydavatel: Úřad průmyslového vlastnictví, Místo vydání: Praha, Název vlastníka: Masarykova univerzita; Fakultní nemocnice Brno; 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Patent
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na PDF dokument v databázi ÚPV
Kód RIV RIV/00216224:14740/23:00130490
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Klíčová slova česky folikulární lymfom;prognóza;miR-31;miRNA;
Klíčová slova anglicky follicular lymphoma;prognosis;miR-31;miRNA;
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Eva Dubská, učo 77638. Změněno: 2. 4. 2024 09:49.
Anotace
Předkládané řešení poskytuje způsob stanovení prognózy u pacienta trpícího folikulárním lymfomem, vyznačený tím, že se stanoví množství miR-31 v izolovaném biologickém vzorku pacienta, a na základě tohoto stanovení se pacient přiřadí do prognostické skupiny, přičemž prognostické skupiny a mezní hodnoty pro přiřazení do prognostických skupin se získají analýzou množství miR-31 v biologických vzorcích pacientů se známou prognózou. V biologickém vzorku odebraném z těla pacienta se může stanovit exprese miR-31 spolu s expresí endogenní kontroly, kterou je malá jadérková RNA či stabilně exprimovaná miRNA, a v případě absolutní kvantifikace se zároveň stanoví i exprese syntetických standardů těchto miRNA, a endogenní kontroly o známých počtech molekul. Stanovení prognózy nezahrnuje stanovení transformace folikulárního lymfomu do difuzního velkobuněčného B-lymfomu. Popsaný způsob umožnuje pomocí stanovení exprese miR-31 přiřazení pacientů do prognostických skupin.
Anotace anglicky
The solution is a method of determining the prognosis of a patient suffering from follicular lymphoma by determining the amount of miR-31 in an isolated biological sample of the patient, and based on this determination, assigning the patient to a prognostic group, the prognostic groups and cut-off values for assigning to the prognostic groups are obtained by analyzing the amount of miR-31 in biological samples of patients with a known prognosis. In a biological sample taken from the patient's body, the expression of miR-31 can be determined together with the expression of an endogenous control, which is a small nuclear RNA or a stably expressed miRNA, and in the case of absolute quantification, the expression of synthetic standards of these miRNAs and endogenous controls of a known number of molecules. Determining prognosis does not include determining the transformation of follicular lymphoma into diffuse large B-cell lymphoma. The method can be used to assign patients to prognostic groups by determining the expression of miR-31.
Návaznosti
LQ1601, projekt VaVNázev: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 14:32