DĚDINOVÁ, Tereza. Irony and Catastrophe: War with Manybeast in the 1980s and Today. In Environmental Emergencies Across Media. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Irony and Catastrophe: War with Manybeast in the 1980s and Today
Název česky Ironie a katastrofa: Válka s mnohozvířetem v osmdesátých letech a dnes
Autoři DĚDINOVÁ, Tereza.
Vydání Environmental Emergencies Across Media, 2023.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60205 Literary theory
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Environmentální krize; znečištění; spekulativní fikce; vtělesnění; antropomorfismus
Klíčová slova anglicky Environmental crisis; pollution; speculative fiction; embodiment; anthropomorphism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Zuzana Urválková, Ph.D., učo 6750. Změněno: 7. 11. 2023 09:20.
Anotace
In the multiperspective War with Manybeast by Vladimír Páral, the ubiquitous pollution takes physical form, raining from dirty clouds and assembling into aggressive human-like formations with agency and intelligence. While humanity manages to fight it, its second stage permeating into human bodies and affecting its hosts’ character and mental capacities, is much more insidious. Infected people do not want to recover; content in the lazy consumerist haze, they are unwilling to endure hardship and employ the moral strength necessary for change and healing. The novel was read as a contemporary ecological and social critique, revealing practices of the totalitarian regime. However, the infectious manybeast is an apt metaphor for present consumerism and resistance to necessary green change. The paper aims to analyse the cognitive effects of the personification of the environmental crisis in the novel and through selected examples in today’s ecomedia.
Anotace česky
V románu Vladimíra Párala Válka s mnohozvířetem nabývá všudypřítomné znečištění fyzickou podobu, prší ze špinavých mraků a sdružuje se do agresivních lidských útvarů s dějem a inteligencí. Zatímco lidstvu se s ním daří bojovat, jeho druhá fáze pronikající do lidských těl a ovlivňující charakter a mentální schopnosti hostitelů je mnohem zákeřnější. Nakažení lidé se nechtějí uzdravit; spokojeni v líném konzumním oparu nejsou ochotni snášet strádání a nasadit morální sílu nutnou ke změně a uzdravení. Román byl čten jako současná ekologická a sociální kritika odhalující praktiky totalitního režimu. Nakažlivé mnohozvíře je však výstižnou metaforou současného konzumerismu a odporu k ekologické změně. Příspěvek si klade za cíl analyzovat kognitivní účinky personifikace ekologické krize v románu a prostřednictvím vybraných příkladů v dnešních ekomédiích.
Návaznosti
MUNI/FF-DEAN/1496/2022, interní kód MUNázev: Environmentální literatura, kultura a média
Investor: Masarykova univerzita, Environmentální literatura, kultura a média, Program děkana FF
VytisknoutZobrazeno: 7. 9. 2024 11:00