ŠIMEK, Matěj, Kristýna TURKOVÁ, Martin SCHWARZER, Kristina NEŠPOROVÁ, Lukáš KUBALA, Martina HERMANNOVÁ, Tereza FOGLOVÁ, Barbora ŠAFRÁNKOVÁ, Martin ŠINDELÁŘ, Dagmar ŠRŮTKOVÁ, Sofia CHATZIGEORGIOU, Tereza NOVOTNÁ, Tomáš HUDCOVIC a Vladimír VELEBNÝ. Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid. Carbohydrate Polymers. Elsevier, 2023, roč. 313, August, s. 1-13. ISSN 0144-8617. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.120880.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Molecular weight and gut microbiota determine the bioavailability of orally administered hyaluronic acid
Autoři ŠIMEK, Matěj (garant), Kristýna TURKOVÁ (203 Česká republika), Martin SCHWARZER, Kristina NEŠPOROVÁ, Lukáš KUBALA (203 Česká republika, domácí), Martina HERMANNOVÁ, Tereza FOGLOVÁ, Barbora ŠAFRÁNKOVÁ, Martin ŠINDELÁŘ (203 Česká republika, domácí), Dagmar ŠRŮTKOVÁ, Sofia CHATZIGEORGIOU, Tereza NOVOTNÁ, Tomáš HUDCOVIC a Vladimír VELEBNÝ.
Vydání Carbohydrate Polymers, Elsevier, 2023, 0144-8617.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 11.200 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00130574
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2023.120880
UT WoS 000981532800001
Klíčová slova anglicky Microbiota; Hyaluronan; Metabolism; Bioavailability; Digestion; Oligosaccharides
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 29. 5. 2023 14:50.
Anotace
The ability of hyaluronan as a dietary supplement to increase skin moisture and relieve knee pain has been demonstrated in several clinical studies. To understand the mechanism of action, determining hyaluronan's bioavailability and in vivo fate is crucial. Here, we used 13C-hyaluronan combined with LC–MS analysis to compare the absorption and metabolism of oral hyaluronan in germ-free and conventional wild-type mice. The presence of Bacteroides spp. in the gut was crucial for hyaluronan absorption. Specific microorganisms cleave hyaluronan into unsaturated oligosaccharides (<3 kDa) which are partially absorbed through the intestinal wall. The remaining hyaluronan fragments are metabolized into short-chain fatty acids, which are only metabolites available to the host. The poor bioavailability (~0.2 %) of oral hyaluronan indicates that the mechanism of action is the result of the systematic regulatory function of hyaluronan or its metabolites rather than the direct effects of hyaluronan at distal sites of action (skin, joints).
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 23:21