BRAT, Kristián. Nové diagnostické a léčebné postupy u maligního pleurálního výpotku. Onkologie. Olomouc: SOLEN s.r.o., 2023, roč. 17, č. 1, s. 16-21. ISSN 1802-4475. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/xon.2023.005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové diagnostické a léčebné postupy u maligního pleurálního výpotku
Název anglicky Update on diagnosis and management of malignant pleural effusions
Autoři BRAT, Kristián (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Onkologie, Olomouc, SOLEN s.r.o. 2023, 1802-4475.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00130619
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/xon.2023.005
Klíčová slova česky maligní pleurální výpotek; pleurodéza; talek; tunelizovaný hrudní drén
Klíčová slova anglicky malignant pleural effusion (MPE); pleurodesis; talc; indwelling pleural catheter (IPC)
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 3. 2024 13:56.
Anotace
Maligní pleurální výpotek (MPV) se vyskytuje u značné části pacientů s nádorovým onemocněním, preferenčně u některých typů nádorů. Diagnostika MPV se opírá o zobrazovací vyšetření, u většiny pacientů je ale nutná i intervenční metoda (pleurální punkce, biopsie pleury, medicínská torakoskopie nebo video-asistovaná torakoskopie) s odběrem materiálu k cytologickému a/nebo histologickému vyšetření. Management MPV se odvíjí od rozsahu, rychlosti doplňování a míry symptomů pacienta, i od dalších okolností vztahujících se k aktuálnímu stavu pacienta a možnostem protinádorové léčby. U pacientů s rekurentním MPV je z léčebných opatření na prvním místě talková pleurodéza pohrudniční dutiny, na stejné úrovni doporučení se nachází zavedení tunelizovaného hrudníku drénu (IPC). U pacientů se současnou uvězněnou plící ("trapped lung") je metodou volby zavedení IPC. V poslední dekádě byl získán velký objem vědeckých poznatků, které lze aplikovat v rutinní klinické praxi. Cílem tohoto přehledového článku je představit aktuální trendy a doporučení v diagnostice a managementu MPV v souladu s aktuálním stavem poznání.
Anotace anglicky
Malignant pleural effusion (MPE) occurs in a significant proportion of patients with malignancy, more frequently in certain types of tumors. Diagnosis of MPE is based on imaging, but in most patients, a pleural intervention is required (thoracentesis, pleural biopsy, medical thoracoscopy or video-assisted thoracoscopy) for cytology and/or histology sampling. Management of MPE depends on the fluid volume, patient's symptoms and reaccumulation rate. Further considerations include patient´s general health condition, life expectancy and anticancer treatment options. In patients with recurrent MPE, talc pleurodesis or insertion of an indwelling pleural catheter (IPC) are recommended, with comparable efficacy and level of scientific evidence. In patients with MPE and "trapped lung", IPC placement is the treatment of choice. In the last decade, an extensive amount of scientific data regarding MPE management has been collected, resulting in improvements in the daily practice. The aim of this review is to present current trends and recommendations in the diagnosis and management of MPE in agreement with the current state of knowledge.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 21:28