ČEP, David. Elektronické důkazy v trestním řízení: komparativní pohled. In Školení Justičnej Akadémie Slovenskej republiky. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Elektronické důkazy v trestním řízení: komparativní pohled
Název česky Elektronické důkazy v trestním řízení: komparativní pohled
Název anglicky Electronic Evidence in Criminal Proceedings: Comparative View
Autoři ČEP, David.
Vydání Školení Justičnej Akadémie Slovenskej republiky, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50501 Law
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Elektronický důkaz; Trestní řízení; Úmluva o počítačové kriminalitě; Druhý dodatkový protokol; Směrnice o evropském vyšetřovacím příkazu; Nařízení o evropských předávacích a uchovávacích příkazech pro elektronické důkazy v trestních věcech; Zajištění důkazů; Provádění důkazů
Klíčová slova anglicky Electronic Evidence; Convention on Cybercrime; Regulation on European Transfer and Preservation Orders for Electronic Evidence in Criminal Matters; Securing and Conducting Evidence
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 5. 3. 2024 13:47.
Anotace
Práce s elektronickými prameny důkazů se dnes již stala nedílnou součástí každodenní praxe orgánů činných v trestním řízení. Jednou z charakteristik e-důkazů je jejich extrateritorialita, neboť tyto se často nacházejí mimo území daného státu a jejich zajištění se tak děje prostřednictvím mezinárodní policejní a justiční spolupráce. Pojednání se zaměřilo na představené změny v oblasti mezinárodní justiční spolupráce v této oblasti a jejich praktické dopady pro každodenní spolupráci justičních orgánů různých zemí. Představeny byly stěžejní dopady připravovaného druhého dodatkového protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě a návrhu Nařízení o evropských předávacích a uchovávacích příkazech pro elektronické důkazy v trestních věcech na justiční spolupráci mezi členskými státy Rady Evropy a Evropské Unie. Dále byly představeny konkrétní rozdíly mezi českou a slovenskou právní úpravou týkající se zajišťování elektronických pramenů důkazů a nastíněny aplikační obtíže s nimi spjaté, na něž je třeba při realizaci justiční spolupráce mezi orgány činnými v trestním řízení v obou zemích pamatovat. V neposlední řadě byly prezentovány poznatky plynoucí z rozhodovací praxe Nejvyššího soudu a Ústavního soudu České republiky k této problematice, včetně praktických otázek spojených s prováděním důkazů.
Anotace anglicky
Working with electronic sources of evidence has already become an integral part of the daily practice of law enforcement agencies. One of the characteristic features of e-evidence is its extraterritoriality, as these are often located outside the territory of the given state and their securing is done through international police and judicial cooperation. The discussion focused on upcoming changes in the field of international judicial cooperation in this area and their practical implications for the day-to-day cooperation of the judicial authorities of different countries. The key impacts of the prepared second additional protocol to the Convention on Cybercrime and the draft Regulation on European Transfer and Preservation Orders for electronic evidence in criminal matters on judicial cooperation between the member states of the Council of Europe and the European Union were presented. Furthermore, specific differences between the Czech and Slovak legislation regarding the securing of electronic sources of evidence were presented and application difficulties related to them were outlined, which must be kept in mind when implementing judicial cooperation between law enforcement authorities in both countries. Last but not least, findings arising from the decision-making practice of the Supreme Court and the Constitutional Court of the Czech Republic on this issue were presented, including practical questions connected with the taking of evidence.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:26