HANZELKOVÁ, Marie a Jiří DUFKA. Small is Beautiful. Czech Broadside Ballads: Contents, Forms, and Research. In Broadside Day 2023. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Small is Beautiful. Czech Broadside Ballads: Contents, Forms, and Research
Název česky Malé je milé. České kramářské písně: Obsah, formy a výzkum
Autoři HANZELKOVÁ, Marie a Jiří DUFKA.
Vydání Broadside Day 2023, 2023.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky kramářské písně, kramářské tisky; tiskárny; distribuce; vývoj; 1750-1850
Klíčová slova anglicky Czech broadside ballads, chapbooks, printing houses, distribution, development, 1750-1850
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., učo 13963. Změněno: 10. 5. 2023 08:43.
Anotace
The talk addressed the kinds of challenges the scholars face in dealing with Czech broadside ballads (e.g. new directions in research, cataloguing and ways of making Czech broadside ballads more accessible). The talk provided an overview of the phenomenon, history, and materiality of Czech broadside ballads. The emphasis has been also be put on literary and social context (including topics, distribution, authorship and reception). Czech broadside ballads have been be revealed to be a local cultural phenomenon. However, they also exhibit many features common to Central-European and Western-European printed ballads.
Anotace česky
Příspěvek se zabýval druhy výzev, s nimiž se badatelé potýkají při zpracování českých Kramářských písní (např. nové směry výzkumu, katalogizace a způsoby zpřístupňování kramářských písní). V prezentaci jsme popsali přehled historie fenoménu a materialitu českých kramářských písní. Důraz byl kladen také na literární a společenské souvislosti (včetně témat, distribuce, autorství a recepce). České kramářské písně mohou být nahlíženy jako lokální kulturní fenomén, vykazují však také mnoho rysů společných středoevropským a západoevropským tištěným písním. Příspěvek se zabýval druhy výzev, s nimiž se badatelé potýkají při zpracování českých Kramářských písní (např. nové směry výzkumu, katalogizace a způsoby zpřístupňování kramářských písní). V prezentaci jsme popsali přehled historie fenoménu a materialitu českých kramářských písní. Důraz byl kladen také na literární a společenské souvislosti (včetně témat, distribuce, autorství a recepce). České kramářské písně mohou být nahlíženy jako lokální kulturní fenomén, vykazují však také mnoho rysů společných středoevropským a západoevropským tištěným písním.
Návaznosti
MUNI/A/1418/2022, interní kód MUNázev: Zkoumání literatury a kultury v intertextových a intermediálních souvislostech
Investor: Masarykova univerzita, Zkoumání literatury a kultury v intertextových a intermediálních souvislostech
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 20:32