2023
Boar taint through the eyes of genetics: A comparison of the Czech indigenous pig breed and commercial breeds in four gene polymorphisms related to skatole and androstenone levels
FALK, Lenka, Irena VRTKOVÁ a Petra BARTOŇOVÁZákladní údaje
Originální název
Boar taint through the eyes of genetics: A comparison of the Czech indigenous pig breed and commercial breeds in four gene polymorphisms related to skatole and androstenone levels
Autoři
FALK, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí), Irena VRTKOVÁ (203 Česká republika) a Petra BARTOŇOVÁ
Vydání
Acta Veterinaria Brno, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, 2023, 0001-7213
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 0.600 v roce 2022
Kód RIV
RIV/00216224:14310/23:00130836
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
001018962100010
Klíčová slova anglicky
Swine; gene resource; genotyping; genetic markers
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 8. 2023 09:23, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
The study focused on pure pig breeds and their comparison in the genotypes of the CYP2E1, TEAD3, HSD3B, and CYB5A genes associated with skatole and androstenone. The research examined four common commercial breeds (Large White, Landrace, Pietrain, Duroc) and compared them with the original Czech autochthonous Přeštice Black Pied breed, which is also classified as a gene source, with the breed being highlighted for its meat quality. The research shows that there are differences between purebred individuals. Due to breeding programs, genotyping of breeding boars and sows is not only possible but also relevant.