J 2023

Boar taint through the eyes of genetics: A comparison of the Czech indigenous pig breed and commercial breeds in four gene polymorphisms related to skatole and androstenone levels

FALK, Lenka, Irena VRTKOVÁ a Petra BARTOŇOVÁ

Základní údaje

Originální název

Boar taint through the eyes of genetics: A comparison of the Czech indigenous pig breed and commercial breeds in four gene polymorphisms related to skatole and androstenone levels

Autoři

FALK, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí), Irena VRTKOVÁ (203 Česká republika) a Petra BARTOŇOVÁ

Vydání

Acta Veterinaria Brno, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, 2023, 0001-7213

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40401 Agricultural biotechnology and food biotechnology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 0.600 v roce 2022

Kód RIV

RIV/00216224:14310/23:00130836

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

001018962100010

Klíčová slova anglicky

Swine; gene resource; genotyping; genetic markers

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 8. 2023 09:23, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

The study focused on pure pig breeds and their comparison in the genotypes of the CYP2E1, TEAD3, HSD3B, and CYB5A genes associated with skatole and androstenone. The research examined four common commercial breeds (Large White, Landrace, Pietrain, Duroc) and compared them with the original Czech autochthonous Přeštice Black Pied breed, which is also classified as a gene source, with the breed being highlighted for its meat quality. The research shows that there are differences between purebred individuals. Due to breeding programs, genotyping of breeding boars and sows is not only possible but also relevant.