LAUKOVÁ, Andrea, Lenka MICENKOVÁ, Ľubomíra GREŠÁKOVÁ, Michaela MAĎAROVÁ, Monika POGÁNY SIMONOVÁ, Valentína FOCKOVÁ a Jana ŠČERBOVÁ. Microbiome Associated with Slovak Raw Goat Milk, Trace Minerals, and Vitamin E Content. International Journal of Food Science. Hindawi, 2022, roč. 2022, Aug 2022, s. 1-8. ISSN 2356-7015. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1155/2022/4595473.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Microbiome Associated with Slovak Raw Goat Milk, Trace Minerals, and Vitamin E Content
Autoři LAUKOVÁ, Andrea (garant), Lenka MICENKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Ľubomíra GREŠÁKOVÁ, Michaela MAĎAROVÁ, Monika POGÁNY SIMONOVÁ, Valentína FOCKOVÁ a Jana ŠČERBOVÁ.
Vydání International Journal of Food Science, Hindawi, 2022, 2356-7015.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.000
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00130954
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1155/2022/4595473
UT WoS 000969682600001
Klíčová slova anglicky goat milk; sheep; quality; production; Slovakia
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 13. 6. 2023 18:27.
Anotace
In Slovakia, goat milk production for direct consumption and cheese processing has attracted growing interest. However, there is a lack of information regarding the microbial consortium in Slovak raw goat milk analyzed by next-generation sequencing and trace elements and vitamin E as well. A randomly selected samples (G24-G50) of raw goat milk from different animals at farms in Slovakia were analyzed. The phylum Actinobacteria dominated (62.8%), followed by the phyla Firmicutes (20.5%), Proteobacteria (7.4%), and Bacteroidetes (6.4%). The family Microbacteriaceae was detected in the highest percentage (60.2%) followed by Staphylococcaceae, Bacteroidaceae, Streptococcaceae, Lactobacillaceae, Enterobacteriaceae, and others. Regarding the genera, the most prevalent was genus Curtobacterium (47.4%) followed by the genera such as Staphylococcus (8.3%) and Bifidobacterium (4%). The genera Streptococcus, Lactococcus, Enterococcus, Lactobacillus, and Lacticaseibacillus were evaluated in abundance percentage in range 1%-3.2%. The genus Veillonella reached abundance 3.2%. The genera Enterobacter, Pseudomonas (1.3% and 0.5%), and Bacteroides (6.4%) were evaluated in small percentage abundance too. Zinc was detected with the highest mean value (2:561 +/- 0:6823 mg/L) in raw goat milk, followed by iron (1:383 +/- 0:5087 mg/L). The mean value of copper and manganese was 0:1746 +/- 0:0463 mg/L and 0:051 +/- 0:0238 mg/L. The vitamin E reached the mean value 0:3783 +/- 0:1976 mg/L. This study is an original contribution showing microbial consortium in raw goat milk from Slovak farms. It also contributes to trace elements and vitamin E status in raw goat milk showing it as a nutritionally healthy food.
Návaznosti
EF17_043/0009632, projekt VaVNázev: CETOCOEN Excellence
LM2018121, projekt VaVNázev: Výzkumná infrastruktura RECETOX (Akronym: RECETOX RI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, RECETOX RI
VytisknoutZobrazeno: 22. 8. 2024 03:43