D 2022

Príprava rybích peliet s obsahom probiotík a následné sledovanie farmaceutických parametrov a prežívateľnosti probiotického kmeňa Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

FRANC, Aleš, Natálie CHOMOVÁ, Adriana FEČKANINOVÁ, Radka NĚMCOVÁ, Jana KOŠČOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Príprava rybích peliet s obsahom probiotík a následné sledovanie farmaceutických parametrov a prežívateľnosti probiotického kmeňa Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

Název anglicky

Preparation of fish pellets containing probiotics and follow-up pharmaceutical parameters and survival of the probiotic strain Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

Autoři

FRANC, Aleš (203 Česká republika, domácí), Natálie CHOMOVÁ (703 Slovensko, garant), Adriana FEČKANINOVÁ (703 Slovensko), Radka NĚMCOVÁ (703 Slovensko), Jana KOŠČOVÁ (703 Slovensko), Zdena KIŠŠOVÁ (703 Slovensko), Peter POPELKA (703 Slovensko) a Dagmar MUDROŇOVÁ (703 Slovensko)

Vydání

Brno, 29. kongres Československé společnosti mikrobiologické s mezinárodní účast, s. 68-153, 2022

Nakladatel

Československá společnost mikrobiologické

Další údaje

Jazyk

slovenština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Kód RIV

RIV/00216224:14160/22:00129834

Organizační jednotka

Farmaceutická fakulta

ISBN

978-80-88379-18-8

Klíčová slova anglicky

pellets; viability; Lactobacillus plantarum R2 Biocenol™

Štítky

Změněno: 3. 8. 2023 11:56, JUDr. Sabina Krejčiříková

Anotace

V originále

Na základe získaných výsledkov môžeme konštatovať, že obaľovanie rybích peliet probiotikami nemení jeho kvalitatívne ani liekopisné charakteristiky a je optimálne ho skladovať pri teplote 4 °C bez potreby prídavku inej atmosféry. Tieto výstupy sú kľúčové pre následné podávanie probiotických peliet in vivo a ich využitie vo farmových chovoch rýb.

Anglicky

Based on the results obtained, we can conclude that coating fish pellets with probiotics does not alter its qualitative or pharmacopoeial characteristics and is optimally stored at 4 °C without the need for the addition of another atmosphere. These outputs are crucial for subsequent administration probiotic pellets in vivo and their use in farmed fish.