2023
S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla
DANĚK, PetrZákladní údaje
Originální název
S Lefebvrem a Foucaultem na zahradě: kultivace chuti v prostorech jídla
Název anglicky
In the garden with Lefebvre and Foucault: The cultivation of taste in spaces of food
Autoři
DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Geografie, Czech Geographical Society, 2023, 1212-0014
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
50704 Environmental sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 0.900 v roce 2022
Kód RIV
RIV/00216224:14310/23:00134159
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
001024358400004
Klíčová slova anglicky
production of space; self-provisioning; conventional food system; right to the city; governmentality; alternative food networks
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 6. 3. 2024 10:44, Mgr. Marie Šípková, DiS.
V originále
Výzkum konvenčního systému zásobování potravinami, a alternativních potravinových sítí, probíhá do značné míry izolovaně. Cílem příspěvku je snížit tuto bariéru použitím společného teoretického rámce pro identifikaci vlastností prostorů, vytvářených oběma typy potravinových systémů, a jejich vlivu na subjektivitu aktérů formujících prostory jídla. Použitými teoretickými nástroji je Lefebvrova dialektika prostoru a Foucaultova analýza disciplíny a governmentality. Výsledky ukazují podstatné rozdíly v povaze obou typů prostorů: zatímco konvenční potravinový systém produkuje standardizované vztahy a prostory, odvádí pozornost od samotného jídla k jiným aspektům jeho prodeje, a potlačuje znalosti o jeho původu a způsobu přípravy, různorodé prostory netržní produkce a sdílení potravin jsou utvářeny kolem kvality a “chuti” jídla („chuti“ v tělesném, ekologickém a kulturním významu). To znamená, že cesta z krize konvenčního systému může vést nejen cestou skromnosti ale také skrze kultivaci “chuti”, tj. lidského zájmu konzumovat dobré potraviny, jejichž chuť obsahuje znalost ekologických a sociálních vztahů a kultury, vytvářející prostory jídla.
Anglicky
Research on the conventional food system and alternative food networks has evolved largely in isolation from each other. This paper aims to narrow this gap by using a common theoretical framework to disclose the properties of spaces produced by both types of food systems. The theoretical tools used are Lefebvre’s spatial dialectic and Foucauldian analysis of discipline and governmentality. The results indicate constitutive differences in the nature of both types of spaces: while the conventional food system produces standardized relations and spaces, taking away attention from the food itself to other aspects of its sale and supressing knowledge about food provenance and ways of preparation, the diverse spaces of non-market production are shaped around the quality and “taste” of food. This means that the way out of the crisis-laden conventional food system may lead not only through frugality but also through the cultivation of “taste”, that is, the human interest to eat good food, whose taste includes the knowledge of ecological and social relations and cultures producing the spaces of food.
Návaznosti
GA19-10694S, projekt VaV |
|