ZOUHAROVÁ, Alena, Klára BARTÁKOVÁ, Šárka BURSOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Marcela KLIMEŠOVÁ a Lenka VORLOVÁ. Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review. Acta Veterinaria. Brno: University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, 2023, roč. 92, č. 1, s. 95-108. ISSN 0001-7213. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.2754/avb202392010095.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Autoři ZOUHAROVÁ, Alena, Klára BARTÁKOVÁ, Šárka BURSOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, garant, domácí), Marcela KLIMEŠOVÁ a Lenka VORLOVÁ.
Vydání Acta Veterinaria, Brno, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, 2023, 0001-7213.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40301 Veterinary science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.600 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00131145
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.2754/avb202392010095
UT WoS 000933978400013
Klíčová slova anglicky MODIFIED-ATMOSPHERE; LONGISSIMUS-DORSI; MICROBIAL-GROWTH; BEEF; VACUUM; PORK; SKIN; SPOILAGE; PRODUCTS; PRESERVATION
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 13. 7. 2023 14:55.
Anotace
The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.
Návaznosti
QK21020245, projekt VaVNázev: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 00:28