J 2023

Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review

ZOUHAROVÁ, Alena, Klára BARTÁKOVÁ, Šárka BURSOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review

Autoři

ZOUHAROVÁ, Alena, Klára BARTÁKOVÁ, Šárka BURSOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, garant, domácí), Marcela KLIMEŠOVÁ a Lenka VORLOVÁ

Vydání

Acta Veterinaria, Brno, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, 2023, 0001-7213

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40301 Veterinary science

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 0.600 v roce 2022

Kód RIV

RIV/00216224:14310/23:00131145

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000933978400013

Klíčová slova anglicky

MODIFIED-ATMOSPHERE; LONGISSIMUS-DORSI; MICROBIAL-GROWTH; BEEF; VACUUM; PORK; SKIN; SPOILAGE; PRODUCTS; PRESERVATION

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 13. 7. 2023 14:55, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.

Návaznosti

QK21020245, projekt VaV
Název: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil