2023
Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
ZOUHAROVÁ, Alena, Klára BARTÁKOVÁ, Šárka BURSOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Autoři
ZOUHAROVÁ, Alena, Klára BARTÁKOVÁ, Šárka BURSOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, garant, domácí), Marcela KLIMEŠOVÁ a Lenka VORLOVÁ
Vydání
Acta Veterinaria, Brno, University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences, 2023, 0001-7213
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
40301 Veterinary science
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 0.600 v roce 2022
Kód RIV
RIV/00216224:14310/23:00131145
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000933978400013
Klíčová slova anglicky
MODIFIED-ATMOSPHERE; LONGISSIMUS-DORSI; MICROBIAL-GROWTH; BEEF; VACUUM; PORK; SKIN; SPOILAGE; PRODUCTS; PRESERVATION
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 13. 7. 2023 14:55, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
The shelf life of fresh meat and fish is highly dependent on packaging technologies. The aim of any packaging system for fresh flesh foods is to prevent or delay undesirable changes to the appearance, flavour, odour, and texture. Moreover, microbial contamination, together with lipid and protein oxidation, are major concerns for meat and products thereof in terms of food safety. Modified atmosphere packaging (MAP) is widely applied in the packaging of both meat and fish. This packaging technology extends shelf life and improves appearance; however, several variables must be considered, such as temperature control and differences in gas compositions in combination with different types of meat. This review provides an overview of the available information on packaging technologies, from the perspectives of their characteristics, application types, and effects on the shelf life of poultry, meat, and fish. Special attention is paid to the MAP and active packaging.
Návaznosti
QK21020245, projekt VaV |
|