J 2023

Investigating freezing-induced acidity changes in citrate buffers

BEHERA, Susrisweta, Lukáš VESELÝ, Radim ŠTŮSEK, Astrid HAUPTMANN, Thomas LOERTING et. al.

Základní údaje

Originální název

Investigating freezing-induced acidity changes in citrate buffers

Autoři

BEHERA, Susrisweta (356 Indie, domácí), Lukáš VESELÝ (203 Česká republika, domácí), Radim ŠTŮSEK (203 Česká republika, domácí), Astrid HAUPTMANN, Thomas LOERTING a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

International Journal of Pharmaceutics, Elsevier B.V. 2023, 0378-5173

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10400 1.4 Chemical sciences

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 5.800 v roce 2022

Kód RIV

RIV/00216224:14310/23:00131239

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

001049188600001

Klíčová slova anglicky

Stabilization; Freeze-concentrated solution; Hammett acidity function; Differential Scanning Calorimetry; Glass Transition Temperature; Cryomicroscopy; Sulfonephthalein indicators

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 30. 1. 2024 20:43, Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D.

Anotace

V originále

Citrate buffers are commonly utilized in the field of biomolecule stabilization. We investigate their applicability in the frozen state within a range of initial pHs (2.5 to 8.0) and concentrations (0.02 to 0.60 M). Citrate buffer solutions subjected to various cooling and heating temperatures are examined in terms of the freezing-induced acidity changes, revealing that citrate buffers acidify upon cooling. The acidity is assessed with sulfonephthalein molecular probes frozen in the samples. Optical cryomicroscopy combined with differential scanning calorimetry was employed to investigate the causes of the observed acidity changes. The buffers partly crystallize and partly vitrify in the ice matrix; these processes influence the resulting pH and allow designing the optimal storage temperatures in the frozen state. The freezing-induced acidification apparently depends on the buffer concentration; at each pH, we suggest pertinent concentration, at which freezing causes minimal acidification.

Návaznosti

CIII-SI-1312-04-2122-M-158101, interní kód MU
Název: CEEPUS síť "Water - a common but anomalous substance that has to be taught and studied"
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEEPUS síť "Water - a common but anomalous substance that has to be taught and studied"
EF19_073/0016943, projekt VaV
Název: Interní grantová agentura Masarykovy univerzity
MUNI/A/1421/2022, interní kód MU
Název: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2023
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2023
MUNI/IGA/0991/2021, interní kód MU
Název: Minimizing freezing-induced acidity changes to ensure the stabilization of biochemicals
Investor: Masarykova univerzita, Minimizing freezing-induced acidity changes to ensure the stabilization of biochemicals