2023
Investigating freezing-induced acidity changes in citrate buffers
BEHERA, Susrisweta, Lukáš VESELÝ, Radim ŠTŮSEK, Astrid HAUPTMANN, Thomas LOERTING et. al.Základní údaje
Originální název
Investigating freezing-induced acidity changes in citrate buffers
Autoři
BEHERA, Susrisweta (356 Indie, domácí), Lukáš VESELÝ (203 Česká republika, domácí), Radim ŠTŮSEK (203 Česká republika, domácí), Astrid HAUPTMANN, Thomas LOERTING a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
International Journal of Pharmaceutics, Elsevier B.V. 2023, 0378-5173
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10400 1.4 Chemical sciences
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 5.800 v roce 2022
Kód RIV
RIV/00216224:14310/23:00131239
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
001049188600001
Klíčová slova anglicky
Stabilization; Freeze-concentrated solution; Hammett acidity function; Differential Scanning Calorimetry; Glass Transition Temperature; Cryomicroscopy; Sulfonephthalein indicators
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 30. 1. 2024 20:43, Mgr. Pavla Foltynová, Ph.D.
Anotace
V originále
Citrate buffers are commonly utilized in the field of biomolecule stabilization. We investigate their applicability in the frozen state within a range of initial pHs (2.5 to 8.0) and concentrations (0.02 to 0.60 M). Citrate buffer solutions subjected to various cooling and heating temperatures are examined in terms of the freezing-induced acidity changes, revealing that citrate buffers acidify upon cooling. The acidity is assessed with sulfonephthalein molecular probes frozen in the samples. Optical cryomicroscopy combined with differential scanning calorimetry was employed to investigate the causes of the observed acidity changes. The buffers partly crystallize and partly vitrify in the ice matrix; these processes influence the resulting pH and allow designing the optimal storage temperatures in the frozen state. The freezing-induced acidification apparently depends on the buffer concentration; at each pH, we suggest pertinent concentration, at which freezing causes minimal acidification.
Návaznosti
CIII-SI-1312-04-2122-M-158101, interní kód MU |
| ||
EF19_073/0016943, projekt VaV |
| ||
MUNI/A/1421/2022, interní kód MU |
| ||
MUNI/IGA/0991/2021, interní kód MU |
|