MATĚJOVÁ, Halina, Denisa PONIŠTOVÁ a Zlata KAPOUNOVÁ. Mýty o mléce a mléčných výrobcích. Online. In Markéta Janík Piechowiczová; Jan Slováček; Miroslav Jůzl. SBORNÍK XLIX. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN 28. 2. - 2. 3. 2023, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Brno: Mendelova univerzita, 2023, s. 176-179. ISBN 978-80-7509-917-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mýty o mléce a mléčných výrobcích
Název anglicky Myths about milk and dairy products
Autoři MATĚJOVÁ, Halina (203 Česká republika, garant, domácí), Denisa PONIŠTOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Zlata KAPOUNOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, SBORNÍK XLIX. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN 28. 2. - 2. 3. 2023, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ, od s. 176-179, 4 s. 2023.
Nakladatel Mendelova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Ingrovy Dny 2023 - SBORNÍK XLIX. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00131389
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7509-917-4
Klíčová slova česky mýty; mléko; mléčné výrobky; znalosti; student
Klíčová slova anglicky myths; milk; dairy products; students; knowledge
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 12. 3. 2024 14:20.
Anotace
Mléko a mléčné výrobky tvoří podstatnou část výživy, a proto není výjimkou, že jsou předmětem mnoha zkoumání. U žádné jiné skupiny potravin se nesetkáváme s tolika protichůdnými názory, zastánci, ale také odpůrci. Snad i právě proto jsou mléko a mléčné výrobky opředeny největším počtem těchto mýtů. Ty mohou přispět ke snížení důvěry v tyto potraviny jako důležité nosiče prospěšných živit, především vápníku, a v konečném důsledku snížit i jejich příjem. Dotazníkovým šetřením byl proveden průzkum mezi studenty (n=352) Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Cílem průzkumu bylo zmapovat postoje a znalosti studentů o mléce a mléčných výrobcích se zaměřením na mýty kolem této skupiny potravin.
Anotace anglicky
Milk and milk products make up a substantial part of the diet, and therefore it is no exception that they are the subject of much research. No other food group has so many opposing views, both supporters and detractors. Perhaps that is why milk and milk products are surrounded by the largest number of these myths. These can contribute to reducing the trustworthiness of these foods as important carriers of beneficial nutrients, especially calcium, and ultimately reduce their intake. A questionnaire survey was conducted among students (n=352) of the Faculty of Medicine of the Masaryk University in Brno. The aim of the survey was to map students' attitudes and knowledge about milk and milk products, focusing on myths about this food group.
VytisknoutZobrazeno: 9. 8. 2024 23:26