D 2023

Mýty o mléce a mléčných výrobcích

MATĚJOVÁ, Halina, Denisa PONIŠTOVÁ and Zlata KAPOUNOVÁ

Basic information

Original name

Mýty o mléce a mléčných výrobcích

Name (in English)

Myths about milk and dairy products

Authors

MATĚJOVÁ, Halina (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Denisa PONIŠTOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution) and Zlata KAPOUNOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Brno, SBORNÍK XLIX. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN 28. 2. - 2. 3. 2023, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ, p. 176-179, 4 pp. 2023

Publisher

Mendelova univerzita

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

30308 Nutrition, Dietetics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

electronic version available online

RIV identification code

RIV/00216224:14110/23:00131389

Organization unit

Faculty of Medicine

ISBN

978-80-7509-917-4

Keywords (in Czech)

mýty; mléko; mléčné výrobky; znalosti; student

Keywords in English

myths; milk; dairy products; students; knowledge

Tags

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 12/3/2024 14:20, Mgr. Tereza Miškechová

Abstract

V originále

Mléko a mléčné výrobky tvoří podstatnou část výživy, a proto není výjimkou, že jsou předmětem mnoha zkoumání. U žádné jiné skupiny potravin se nesetkáváme s tolika protichůdnými názory, zastánci, ale také odpůrci. Snad i právě proto jsou mléko a mléčné výrobky opředeny největším počtem těchto mýtů. Ty mohou přispět ke snížení důvěry v tyto potraviny jako důležité nosiče prospěšných živit, především vápníku, a v konečném důsledku snížit i jejich příjem. Dotazníkovým šetřením byl proveden průzkum mezi studenty (n=352) Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Cílem průzkumu bylo zmapovat postoje a znalosti studentů o mléce a mléčných výrobcích se zaměřením na mýty kolem této skupiny potravin.

In English

Milk and milk products make up a substantial part of the diet, and therefore it is no exception that they are the subject of much research. No other food group has so many opposing views, both supporters and detractors. Perhaps that is why milk and milk products are surrounded by the largest number of these myths. These can contribute to reducing the trustworthiness of these foods as important carriers of beneficial nutrients, especially calcium, and ultimately reduce their intake. A questionnaire survey was conducted among students (n=352) of the Faculty of Medicine of the Masaryk University in Brno. The aim of the survey was to map students' attitudes and knowledge about milk and milk products, focusing on myths about this food group.