Detailed Information on Publication Record
2023
Mýty o mléce a mléčných výrobcích
MATĚJOVÁ, Halina, Denisa PONIŠTOVÁ and Zlata KAPOUNOVÁBasic information
Original name
Mýty o mléce a mléčných výrobcích
Name (in English)
Myths about milk and dairy products
Authors
MATĚJOVÁ, Halina (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Denisa PONIŠTOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution) and Zlata KAPOUNOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Brno, SBORNÍK XLIX. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN 28. 2. - 2. 3. 2023, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ, p. 176-179, 4 pp. 2023
Publisher
Mendelova univerzita
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
electronic version available online
RIV identification code
RIV/00216224:14110/23:00131389
Organization unit
Faculty of Medicine
ISBN
978-80-7509-917-4
Keywords (in Czech)
mýty; mléko; mléčné výrobky; znalosti; student
Keywords in English
myths; milk; dairy products; students; knowledge
Tags
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 12/3/2024 14:20, Mgr. Tereza Miškechová
V originále
Mléko a mléčné výrobky tvoří podstatnou část výživy, a proto není výjimkou, že jsou předmětem mnoha zkoumání. U žádné jiné skupiny potravin se nesetkáváme s tolika protichůdnými názory, zastánci, ale také odpůrci. Snad i právě proto jsou mléko a mléčné výrobky opředeny největším počtem těchto mýtů. Ty mohou přispět ke snížení důvěry v tyto potraviny jako důležité nosiče prospěšných živit, především vápníku, a v konečném důsledku snížit i jejich příjem. Dotazníkovým šetřením byl proveden průzkum mezi studenty (n=352) Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Cílem průzkumu bylo zmapovat postoje a znalosti studentů o mléce a mléčných výrobcích se zaměřením na mýty kolem této skupiny potravin.
In English
Milk and milk products make up a substantial part of the diet, and therefore it is no exception that they are the subject of much research. No other food group has so many opposing views, both supporters and detractors. Perhaps that is why milk and milk products are surrounded by the largest number of these myths. These can contribute to reducing the trustworthiness of these foods as important carriers of beneficial nutrients, especially calcium, and ultimately reduce their intake. A questionnaire survey was conducted among students (n=352) of the Faculty of Medicine of the Masaryk University in Brno. The aim of the survey was to map students' attitudes and knowledge about milk and milk products, focusing on myths about this food group.