WRANA, Zuzana. Sbírka Tisíc a jedna noc známá neznámá. Partonyma. Literární čtvrtletník. Pardubice: Filozofická fakulta Univerzity Pardubice, 2021, roč. 10, 39.–40., s. 112–116. ISSN 1805-8558.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sbírka Tisíc a jedna noc známá neznámá
Název česky Sbírka Tisíc a jedna noc známá neznámá
Název anglicky Collection A Thousand and One Nights Known Unknown
Autoři WRANA, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Partonyma. Literární čtvrtletník, Pardubice, Filozofická fakulta Univerzity Pardubice, 2021, 1805-8558.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Plný text čísla časopisu
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky arabské pohádky; Orient; Antoine Galland; Charles Perrault; Francie
Klíčová slova anglicky Arabic fairy tales; Orient; Antoine Galland; Charles Perrault; France
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 30. 5. 2024 08:15.
Anotace
Snad nejznámější památka arabské pololidové literatury, monumentální sbírka Tisíc a jedna noc (Alf lajla wa lajla) je standardně řazena k tzv. arabské literatuře, a to zejména z jazykových důvodů, ale rovněž proto, že na procesu jejího formování mělo zásadní podíl arabské prostředí. Je však nabíledni poukázat, že ačkoliv můžeme rovněž diskutovat o vágnosti a přílišné obecnosti označení „arabská literatura“, sbírka Tisíc a jedna noc v sobě zahrnuje výtvory lidové fantazie a fabulačního umu Orientu v širším slova smyslu, od Indie přes Persii až po Blízký východ a severní Afriku. Jedná se tedy o nadnárodní dílo, které stojí kdesi na pomezí hned několika literatur.
Anotace anglicky
Perhaps the most famous monument of Arabic semi-human literature, the monumental collection A Thousand and One Nights (Alf lajla wa lajla) is standardly classified as so-called Arabic literature, mainly for linguistic reasons, but also because the Arab environment played a major role in its formation. It is worth pointing out, however, that although we can also debate the vagueness and over-generality of the label 'Arabic literature', the collection A Thousand and One Nights contains within it the creations of the popular imagination and fiction of the Orient in a broader sense, from India to Persia to the Middle East and North Africa. It is thus a transnational work that stands somewhere between several literatures.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:18