J 2023

Mimoprávní mechanismy a procesní prostředky obrany před zásahy do práva dítěte na soukromí na internetu

CITTERBERGOVÁ, Anna

Základní údaje

Originální název

Mimoprávní mechanismy a procesní prostředky obrany před zásahy do práva dítěte na soukromí na internetu

Název anglicky

Extra-legal mechanisms and procedural means of defence against interference with a child's right to privacy on the Internet

Autoři

CITTERBERGOVÁ, Anna (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Bulletin advokacie, Praha, Česká advokátní komora, 2023, 1210-6348

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50501 Law

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14220/23:00131458

Organizační jednotka

Právnická fakulta

Klíčová slova česky

ochrana soukromí; nezletilý; internet

Klíčová slova anglicky

privacy; minor; internet

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 25. 3. 2024 09:08, Mgr. Petra Georgala

Anotace

V originále

V tomto článku se zabývám právní ochranou soukromí nezletilých dětí na internetu. Nezřídka se totiž stává, že na sociálních sítích dochází ke sdílení obsahu – ať už fotografi í, videí, či dalších informací, které jsou způsobilé dětem způsobit vážnou újmu. Nejprve rekapituluji zakotvení tohoto práva na ochranu soukromí na vnitrostátní a evropské úrovni a následně rozebírám prostředky, které jsou pro děti samotné (v některých případech), jejich zákonné, a případně i právní zástupce k ochraně těchto práv v České republice dostupné, přičemž se zabývám jak mimoprávními mechanismy, tak právními kroky, které mohou být přijaty. Zmiňuji také pořadí, které pro jejich efektivní využití navrhuji, a zároveň se zamýšlím nad jejich výhodami a nevýhodami.

Anglicky

In this article, I discuss the legal protection of the privacy of underage children on the Internet. It is not uncommon for it happens that content is shared on social networks - whether photos, videos, or other information that could cause serious harm to children. I will first recapitulate the establishment of this right to protection privacy at the national and European level, and then I discuss the means available to children themselves (in some cases), their legal guardians and, where appropriate, their legal representatives to protect these rights in the Czech Republic, looking at both non-legal mechanisms and legal steps that can be taken. I also mention the sequence I propose for their effective use, while reflecting on their advantages and disadvantages.